Ηλίαση στο μωρό!


Τι είναι η ηλίαση και ποια είναι τα SOS συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς.

Όσο μικρότερο είναι ένα μωρό, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, αφού δεν έχει ωριμάσει ακόμη πλήρως το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού του. Η με μέτρο έκθεση στον ήλιο και η αυστηρή τήρηση του ωραρίου που συστήνουν οι παιδίατροι για τα μπάνια των παιδιών -έως τις 11 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα- είναι σημαντικά για να προλάβουμε την ηλίαση ή την θερμοπληξία. Καλό είναι όμως όλοι οι γονείς να μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ώστε να είναι σε θέση να δράσουν άμεσα προκειμένου να νιώσει καλύτερα το μικρό τους.

Ηλίαση: Τι είναι και γιατί κινδυνεύουν περισσότερα τα μωρά
Τι είναι η ηλίαση, όμως; Πρόκειται για μία κατάσταση που σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες και που προκαλεί απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ίσως και πάνω από τους 40 βαθμούς. Πρόκειται για μία δυνητικά σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του οργανισμού, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Όμως, τα μωρά και τα νήπια είναι εκείνα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ηλίαση, όπως επισημαίνεται και στον αμερικανικό φορέα Υγείας Centers for Disease Control and Prevention.

Ο λόγος είναι ότι έχουν μικρότερη επιφάνεια σώματος, άρα μικρότερη δυνατότητα ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό μπορεί να πάθει ηλίαση με πολύ λιγότερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο ή τη ζέστη συγκριτικά με έναν ενήλικο ή με ένα μεγαλύτερο παιδί. Ένας δεύτερος λόγος σχετίζεται με την αφυδάτωση, αφού τα μωρά δεν μπορούν να ζητήσουν νερό.

Tip: Η αποφυγή της ηλίασης και της αφυδάτωσης στην παραλία είναι πολύ σημαντική για το μωρό σας. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό για να του δίνετε γουλίτσες ενώ αν θηλάζετε αποκλειστικά, μπορείτε να δώσετε κάποιο επιπλέον γεύμα εάν είστε στην παραλία μια ζεστή μέρα.

Τα συμπτώματα της ηλίασης

Τα πιο συνηθισμένα είναι τα παρακάτω:

  • Κόκκινο δέρμα («ξαναμμένο») που είναι ξηρό όταν το αγγίζετε
  • Υψηλή θερμοκρασία σώματος, πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου και ίσως εμετός
  • Ατονία, αδυναμία ανταπόκρισης ή απώλεια αισθήσεων
  • Γρήγορη αναπνοή και ταχυπαλμία

Πώς να αντιδράσετε εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό έπαθε ηλίαση

  • Καλέστε τον παιδίατρο για άμεσες οδηγίες.
  • Απομακρύνετε το μωρό από τον ήλιο και μεταφερθείτε σε μια δροσερή περιοχή, ιδανικά ελαφρώς κλιματιζόμενη.
  • Ξαπλώστε το μωρό με τα πόδια του ελαφρώς ανυψωμένα. Αφαιρέστε του τα ρούχα και βρέξτε ένα πανί με δροσερό νερό και κάνετε κομπρέσες.
  • Εάν το μωρό είναι ξύπνιο, δίνετέ του γουλίτσες δροσερό νερό ή θηλάστε το.

Tip: Το ξέρετε ότι το μωρό σας δεν κινδυνεύει με ηλίαση μόνο στην παραλία; Ειδικά στα μικρά βρέφη, η ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος είναι ακόμη ατελής. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια παρατεταμένη βόλτα με το καροτσάκι (στο οποίο μπορεί η θερμοκρασία να είναι πιο υψηλή λόγω του «κλειστού» χώρου) τις θερμές ώρες της ημέρας ή σε συνθήκες καύσωνα μπορεί να προκαλέσει ηλίαση ή θερμοπληξία στο μωρό.