Δυσκοιλιότητα στα μωρά: Τι είναι και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωράκι σας!


Γκρινιάζει, σφίγγεται, κοκκινίζει, μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά και τελικά η πάνα γεμίζει με μικρά, σκληρά σβωλαράκια. Ναι, μάλλον το μωρό σας είναι δυσκοίλιο – αλλά υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε.

Κάτι που σίγουρα έχετε ήδη αντιληφθεί ως μαμά είναι ότι πλέον θα συζητάτε πολύ και συχνά για… κακάκια. Και ότι θα αλλάζετε πολύ συχνά λερωμένες πάνες! Και παρότι και τα δύο αυτά είναι φυσιολογικά, είναι εξίσου φυσιολογικό να κουράζεστε και να νιώθετε άγχος, ειδικά όταν το μωρό σας δυσκολεύεται να κάνει κακά και το βλέπετε να ταλαιπωρείται. Πριν όμως προχωρήσουμε, ας δούμε λίγο περισσότερα σχετικά με το τι είναι η δυσκοιλιότητα στα μωρά.

Τα κακάκια του μωρού: τι είναι φυσιολογικό και τι όχι
Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να έχουν διαφορετικές εντερικές συνήθειες, που να κυμαίνονται όλες στην κλίμακα του «φυσιολογικού». Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τα μικρά μωρά, όσα θηλάζουν αποκλειστικά μπορεί να έχουν κένωση μετά από κάθε θηλασμό (άρα μιλάμε για πολλά κακάκια!) ή να περνάνε μέρες χωρίς να κάνουν κακά τους. Τα μωρά που τρέφονται μόνο με φόρμουλα μπορεί να έχουν κατά μέσο όρο 1-3 κενώσεις την ημέρα. Καταλαβαίνουμε έτσι ότι ο αριθμός των κενώσεων δεν είναι ενδεικτικός για το εάν ένα μωρό είναι δυσκοίλιο ή όχι.
Η υφή των κοπράνων του μωρού μπορεί να είναι καλύτερος δείκτης: Εάν είναι μαλακά και το μωρό γεμίζει την πάνα του χωρίς να κλαίει ή να φαίνεται ότι δυσκολεύεται, τότε πιθανότατα το εντεράκι του λειτουργεί χωρίς εμπόδια. Αντίθετα, τα σκληρά και «σπασμένα» κακάκια είναι δείκτης ότι το μωρό υποφέρει από δυσκοιλιότητα.

Σημαντικό: Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία για τις κενώσεις του μωρού σας συμβουλευτείτε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.

«Το μωρό μου «ζορίζεται» όταν κάνει κακά. Σημαίνει ότι είναι δυσκοίλιο;»
Το βλέπετε να κοκκινίζει και να… μουγκρίζει και αγχώνεστε; Ακόμη κι αυτό όμως πιθανότατα δεν είναι δείγμα δυσκοιλιότητας εφόσον τα κακά του είναι τελικά μαλακά και ομοιόμορφα. Κι αν αναρωτιέστε γιατί δείχνει να δυσκολεύεται τόσο σκεφτείτε πρακτικά: Το μωρό προσπαθεί να κάνει κακά του ξαπλωμένο ανάσκελα χωρίς τη βοήθεια της… βαρύτητας. Όχι και τόσο εύκολο!
Τέλος, ένας ακόμη λόγος που το μωράκι σας βγάζει διάφορους ήχους δυσφορίας όταν κάνει κακά του είναι ότι ακόμη μαθαίνει πώς να χαλαρώνει το πυελικό έδαφος ώστε να μπορέσει να έχει κένωση.

Τι σημαίνει η δυσκοιλιότητα στα μωρά
Εάν το μωρό σας είναι δυσκοίλιο, στην πάνα θα βλέπετε μικρά σκληρά σβωλαράκια, σαν μεγάλες ρώγες σταφύλι, στεγνά και όχι σχηματισμένα κόπρανα, που θα διαχωρίζονται εύκολα. Σε κάποιες περιπτώσεις, εάν το μωρό έχει δυσκολευτεί πολύ να αποβάλει τα κόπρανα, μπορεί κάποια κακάκια να περιβάλλονται από μια μικρή ποσότητα αίματος που οφείλεται σε μια μικρή ρωγμή που δημιουργήθηκε στον πρωκτό.
Παρότι όμως μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, εάν δείτε λίγο αίμα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Σε τι οφείλεται η δυσκοιλιότητα στα μωρά;
Η πιο συχνή αιτία είναι μια αλλαγή στη διατροφή και στην περίπτωση των μικρών μωρών μπορεί να είναι η μετάβαση από το θηλασμό σε φόρμουλα, η αλλαγή στη μάρκα του γάλακτος ή η εισαγωγή αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή του. Σε αυτή την περίπτωση, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε δυσανεξία ή αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος. Εάν το πρόβλημα είναι τελικά κάτι από αυτά, η δυσκοιλιότητα μπορεί να συνοδεύεται με άλλες ενοχλήσεις του πεπτικού όπως εμετός.
Η εισαγωγή των στερεών τροφών είναι επίσης ένα συχνό αίτιο δυσκοιλιότητας στα μωρά που συνήθως υποχωρεί όταν τα γεύματα εμπλουτιστούν με φρούτα και περισσότερα λαχανικά.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου;
• Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική. Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά και αυξάνουν φυσιολογικά το βάρος τους δεν χρειάζεται να πίνουν επιπλέον υγρά. Ωστόσο, τα μωρά που πίνουν φόρμουλα χρειάζεται να πίνουν συμπληρωματικά υγρά – ρωτήστε σχετικά τον παιδίατρό σας. Όταν η διατροφή του μωρού εμπλουτίζεται με στερεές τροφές, τότε ανεξάρτητα απ’ το αν θηλάζει, και πάλι θα πρέπει να δίνετε στο μωρό σας συμπληρωματικά νερό και άλλα υγρά.
• Εάν δίνετε στο μωρό σας φόρμουλα, βεβαιωθείτε ότι αραιώνετε σωστά τη σκόνη, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται με τα κακάκια του, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου, μπορείτε να αυξήσετε ελαφρώς την αραίωσή της.
• Ένα μικρό μασάζ στην κοιλίτσα μπορεί να βοηθήσει! Βάλτε βρεφική κρέμα ή λαδάκι στο χέρι σας και τρίψετε απαλά με κυκλικές κινήσεις την κοιλίτσα, διαγράφοντας ομόκεντρους κύκλους γύρω από τον αφαλό.
• Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει το μωρό να ηρεμήσει και να χαλαρώσει εάν έχει αναστατωθεί, γκρινιάζει ή πονάει η κοιλίτσα του.

Tip: Ένα απολαυστικό μπάνιο μπορεί να είναι χαλαρωτικό και να βοηθήσει το μωρό που ταλαιπωρείται από δυσκοιλιότητα να ηρεμήσει. Συγκεντρώστε γύρω σας όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο του, βάλτε το μωρό σας στο βρεφικό μπανάκι και πλύντε το μιλώντας του ταυτόχρονα ήρεμα ή σιγοτραγουδώντας του και διατηρώντας όσο περισσότερο γίνεται βλεμματική επαφή. Στη συνέχεια τυλίξτε το με τη φρέσκια και απαλή πετσέτα του, που πλένετε με τα προϊόντα Εύρηκα Baby, το υγρό απορρυπαντικό με πράσινο σαπούνι και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι, το μαλακτικό με >94% φυσικά συστατικά χωρίς σιλικόνες, μικροπλαστικά και χρωστικές καθώς και το απολυμαντικό ρούχων που εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηριδίων και ιών, όλα δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά. Κρατήστε το κοντά στο σώμα σας ώστε να νιώθει το δέρμα σας και να ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας – είναι γνώριμοι ήχοι που θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει. Κι ένα επιπλέον όφελος: Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαπιστώσετε ότι δεν χαλαρώνει μόνο το μωρό σας αλλά κι εσείς!

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα μωρά και συνήθως υποχωρεί από μόνη της όσο ωριμάζει το πεπτικό τους σύστημα ή με τη βοήθεια των πρακτικών λύσεων όπως οι παραπάνω. Εάν το μωρό σας όμως δυσκολεύεται, κλαίει και αναστατώνεται συχνά λόγω της δυσκολίας στην κένωση καλό είναι να το συζητήσετε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να σας συστήσει κάποιες φαρμακευτικές λύσεις ή όχι.