ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ!
Πολλοί γονείς δεν θέλουν να αποχωριστούν το μωρό τους όταν έρθει στο σπίτι από το μαιευτήριο. Αυτό είναι κάτι το πολύ διαδεδομένο και θεμιτό, αρκεί να περιοριστεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, στους 2 με 3 πρώτους μήνες της ζωής του. Μετά από αυτό το διάστημα θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε «την καρδιά σας πέτρα» και να αποχωριστείτε το πολυαγαπημένο σας μωράκι. Βλέπετε, ακόμα και σε μια τόσο μικρή ηλικία το μωρό έχει αντίληψη και εγκλιματίζεται θεωρώντας το δωμάτιό σας, δικό του, με αποτέλεσμα αργότερα να δυσκολευτεί πολύ να προσαρμοστεί στον νέο του χώρο. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα αποκλειστικό δωμάτιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν οποιοδήποτε άλλο ξεχωριστό χώρο του σπιτιού σας, αρκεί να είναι ήσυχος και πεντακάθαρος.
Προετοιμαστείτε για να μην ταλαιπωρηθείτε.
Καλό θα ήταν να έχετε ετοιμάσει το δωμάτιο του μωρού σας έγκαιρα και να μην το αφήσετε για τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, όπου οι αντοχές σας θα είναι μειωμένες και οι κινήσεις σας περιορισμένες. Ακόμα και αν σκοπεύετε να το κρατήσετε δίπλα σας τους πρώτους μήνες, θα ήταν καλό το δωμάτιό του να είναι πανέτοιμο από πολύ πριν, έτσι ώστε να αποφύγετε τη φασαρία εν μέσω μίας πολύ δύσκολης και απαιτητικής περιόδου. Άλλωστε, το αργότερο μετά τον τρίτο μήνα, το μωρό σας θα πρέπει να μεταφερθεί στον δικό του προσωπικό χώρο, αφού ύστερα θα είναι αρκετά δύσκολο να αποχωριστεί το δωμάτιό σας.
Ευάερο και ευήλιο!
Το δωμάτιο του μωρού θα πρέπει να έχει φως και να αερίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Η ιδανική θερμοκρασία θα πρέπει να είναι γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσετε στον καθημερινό του αερισμό, ακόμα και τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Αν μπορείτε αερίστε το δωμάτιο ακόμα και δύο φορές μέσα στην ημέρα τοποθετώντας το μωρό σε κάποιο άλλο ασφαλές μέρος, κοντά σας, για να μπορείτε να το επιτηρείτε. Επίσης, είναι σημαντικό το δωμάτιο να μην είναι ξηρό, έτσι ώστε να αποφύγετε την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων στο βρέφος. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με 2 τρόπους: είτε με ειδικούς υγραντήρες που εξισορροπούν την επιπλέον ξηρότητα του χώρου ή τοποθετώντας ένα σκεύος με νερό πάνω στο καλοριφέρ. Ο δεύτερος τρόπος, μάλιστα, είναι αρκετά αποτελεσματικός και δεν κοστίζει!
Βάλτε χρώμα, φαντασία και καθαριότητα στη ζωή του!
Προτείνουμε να βάψετε το δωμάτιο του μωρού, έτσι ώστε να απολυμανθεί από τυχόν βρωμιές που υπήρχαν πριν ή από την υγρασία. Στη δεύτερη περίπτωση καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, μιας και η υγρασία απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με ένα απλό βάψιμο. Αν τελικά αποφασίσετε να βάψετε, θα πρέπει να προνοήσετε ώστε αυτό να συμβεί τουλάχιστον έναν με ενάμιση μήνα πριν το μωρό έρθει στο σπίτι και πάντα με νέου τύπου, ειδικά χρώματα χωρίς έντονη μυρωδιά. Η πολυχρωμία στους τοίχους, οι έντονες ταπετσαρίες, τα σχέδια, οι παιδικές ζωγραφιές, τα stickers δημιουργούν στο παιδί μία ευχάριστη αίσθηση και παράλληλα ενεργοποιούν τα πρώτα σημαντικά στάδια της φαντασίας και της παρατηρητικότητάς του.
Όταν το δωμάτιο χρειαστεί να καθαριστεί, αυτό θα πρέπει να γίνεται με πολύ ελαφριά απορρυπαντικά, κατά προτίμηση χωρίς δυνατή μυρωδιά και οπωσδήποτε χωρίς χλωρίνη. Ιδανικά, καλό θα ήταν να σφουγγαρίζετε με σκέτο νερό καθημερινά. Εννοείται, ότι ποτέ δεν μπαίνουμε με παπούτσια στο παιδικό δωμάτιο, ενώ καλό θα ήταν να κρατήσουμε τα κατοικίδιά μας εκτός του χώρου.
Βασικά και απαραίτητα!
Για να εξοπλίσετε σωστά το παιδικό δωμάτιο θα χρειαστείτε κάποια απαραίτητα αντικείμενα. Τα είδη bebe, όπως είναι γνωστό, κάποιες φορές στοιχίζουν αρκετά αλλά εσείς δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μία περιουσία. Με μία καλή έρευνα μπορείτε να βρείτε οικονομικά και εξίσου λειτουργικά είδη. Τα βασικά που θα χρειαστείτε είναι: μία καλαθούνα, ένα κρεβατάκι, ένα ριλάξ, ένα πάρκο, ένα μικρό φως για τη νύχτα, μία αλλαξιέρα, μία κουνουπιέρα για τους ζεστούς μήνες, ένα θερμόμετρο-υγρασιόμετρο χώρου, έναν υγραντήρα, μία ζυγαριά για βρέφη και τέλος μία ενδοεπικοινωνία που θα σας βοηθήσει να έχετε ελευθερία κινήσεων μέσα στο σπίτι.
Λίγα, καλά και όχι αιχμηρά!
Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι λιτό και απέριττο. Τα αντικείμενα θα πρέπει να είναι λίγα και απαραίτητα έτσι ώστε ο χώρος να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα και γρήγορα. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε τις αιχμηρές επιφάνειες καθώς και τα ογκώδη μαξιλάρια και παιχνίδια μέσα στο κρεβάτι του. Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο παιδικό δωμάτιο καλό θα ήταν να έχει χρησιμότητα, να είναι λειτουργικό και να διακρίνεται από ποιότητα στην κατασκευή του. Πάση θυσία απομακρύνετε μικρά αντικείμενα που θα μπορούσε το παιδί να φτάσει και να βάλει στο στόμα του. Τέλος, προτιμάτε τα φυσικά υφάσματα γύρω του και περιορίστε όσο είναι δυνατό οτιδήποτε συνθετικό που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργίες στην ευαίσθητη επιδερμίδα του.