Πώς μας αλλάζει η μητρότητα!


Η μητρότητα για κάποιες γυναίκες ξεκινά από το θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Για άλλες είναι ένα ταξίδι που ξεκινά ουσιαστικά αφού κρατήσουν αγκαλιά το νεογέννητο μωρό τους. Άλλες, πάλι, θέλουν περισσότερο χρόνο για να νιώσουν τον άρρηκτο συναισθηματικό δεσμό μητέρας και παιδιού. Και όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα φυσιολογικά αφού κάθε άνθρωπος -και ο ψυχισμός του- είναι διαφορετικός.

Αυτό όμως που παραμένει σταθερό, είναι πως μετά τη γέννηση ενός παιδιού η ζωή των γονιών δεν θα είναι ποτέ πια ίδια.

Πώς μας αλλάζει η μητρότητα

Η μητρότητα μας επηρεάζει με πολλούς τρόπους. Σε κάποιες περιπτώσεις η αλλαγή είναι άμεση, σε άλλες μας… περιμένει στη γωνία της διαδρομής. Άλλες αλλαγές είναι εσωτερικές και αφορούν τα συναισθήματα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, άλλες είναι πρακτικές και επικεντρώνονται στις απαιτήσεις που έχει η φροντίδα ενός παιδιού. Οι παρακάτω είναι κάποιες από τις αλλαγές με τις οποίες οι περισσότερες μαμάδες θα νιώσουν… σύμπνοια. Σίγουρα όμως κάποια πράγματα διαφοροποιούνται ξεχωριστά σε κάθε μαμά και θα είναι χαρά μας να τα μοιραστείτε μαζί μας <3

Μετατίθεται το «κέντρο του κόσμου» μας

Πώς γίνεται και ένα τόσο δα πλασματάκι, κάτι λιγότερο κάτι περισσότερο από 3,5 κιλά, να αποτελεί μέσα σε λίγα λεπτά -όσα χρειάζεται για να ακούσουμε το πρώτο του κλάμα- την απόλυτη προτεραιότητά μας; Όλη μας η σκέψη, όλη μας η αγάπη, η στοργή, η τρυφερότητα, η έγνοια, η προσοχή στρέφονται επάνω του και ξαφνικά, φέρνοντας το παιδί μας στον κόσμο γίνεται το κέντρο του κόσμου μας, από τώρα και για πάντα. Ψάχνοντας το καλύτερο για το νεογέννητο μωράκι μας, φροντίζουμε πάντα τα ρούχα και τα σεντόνια που έρχεται σε επαφή να είναι πεντακάθαρα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τη χρήση των Εύρηκα Newborn απορρυπαντικό και μαλακτικό με >94% φυσικά συστατικά, δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.

Πολλαπλασιάζονται οι αγωνίες

Εάν έχετε ήδη φέρει στον κόσμο το μωράκι σας, το ξέρετε ήδη. Από την πρώτη νύχτα με το μωρό στο σπίτι, ξεκινάνε πρωτόγνωρες αγωνίες για τους γονείς, λογικές και παράλογες: «αναπνέει το μωρό μου;», «θα καταφέρω να του αλλάξω πάνα;», «θα μπορέσει να πιει γάλα ή θα υποφέρει από την πείνα»; Και οι αγωνίες αλλάζουν και μεγαλώνουν ακολουθώντας την πορεία της ανάπτυξης του μωρού μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς θα αποτελούν μόνιμο σύντροφό μας. (Και θα συνεχιστούν για πολλά πολλά ακόμη χρόνια, όταν το μωρό μας δεν είναι πια μωρό ή ίσως έχει το δικό του μωρό!)

Πολλαπλασιάζεται η ευτυχία

Η ευτυχία που φέρνει στο σπίτι μας ένα μωρό είναι ασύγκριτη και αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του μικρού μας! Και είναι τόσο μα τόσο εύκολο να μας κάνει να νιώσουμε την καρδιά μας να φουσκώνει από αγάπη και έτοιμη να «σκάσει» από χαρά. Αρκεί να σφίξει με το χεράκι του το δάχτυλό μας, αρκεί ένα του χαμόγελο, αρκεί να το βλέπουμε στην κούνια του να κοιμάται γαλήνιο… Πόσο λίγα τελικά χρειαζόμαστε για να βιώσουμε την απόλυτη ευτυχία;

Αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε το παρελθόν μας

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα, λένε και σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαστε όλοι οι γονείς συνειδητοποιημένοι ότι η δική μας παιδική ηλικία και ανατροφή μπορεί να επηρεάσει -εμφανώς ή μη- τον τρόπο που μεγαλώνουμε το δικό μας παιδί. Πολλοί νέοι γονείς «συμφιλιώνονται» περισσότερο με τους δικούς τους γονείς και τους αντιμετωπίζουν με μια καινούργια κατανόηση τώρα που έχουν αποκτήσει δικό τους παιδί, παίρνουν τα καλύτερα στοιχεία από τη δική τους ανατροφή για να τα εφαρμόσουν για το μωρό τους ενώ άλλοι επιλέγουν συνειδητά να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χαράξουν δικό τους δρόμο αναφορικά με τον ρόλο τους ως γονείς. Σε κάθε περίπτωση, ο ερχομός ενός μωρού μας κάνει να ξαναζήσουμε τη δική μας παιδική ηλικία και να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατό την εμπειρία για το δικό μας παιδί.

Μαθαίνουμε να είμαστε πιο οργανωμένοι στην καθημερινότητα

Μετά τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι ανακαλύπτουμε ότι οι 24 ώρες της ημέρας δεν φτάνουν! Το μωρό έχει το δικό του πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθούμε για να είναι χαρούμενο και υγιές, ενώ ταυτόχρονα «τρέχουν» όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις, το σπίτι, τα ψώνια, το μαγείρεμα, οι δουλειές του σπιτιού και φυσικά η δουλειά μας όταν τελειώσει η άδεια μητρότητας. Όλα τα παραπάνω είναι η τέλεια αφορμή για να ξεκινήσουμε να οργανώνουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας, αφού ο καλός προγραμματισμός είναι μία δοκιμασμένη συνταγή για να κυλάνε τα πράγματα πιο ομαλά.

Κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια

Ακόμη και όσοι ήταν οπαδοί του «ζήσε το τώρα και άφησε το αύριο για αύριο», αποκτώντας μωρό διαπιστώνουν ότι μπαίνουν σε μια διαδικασία προγραμματισμού και σχεδιασμού του μέλλοντος. Προφανώς δεν εννοούμε να έχουμε αποφασίσει σε πιο σχολείο θα πάει το μόλις λίγων ημερών μωρών μας μετά από 6 χρόνια! Ωστόσο ένα πρόγραμμα ασφάλειας υγείας, για παράδειγμα, ο σχεδιασμός των οικονομικών της οικογένειας, η εύρεση φύλαξης για το μωρό εάν είναι μονογονεϊκή οικογένεια ή αν δουλεύουν και οι δύο είναι κάποιες από τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν αρκετοί νέοι γονείς. (Και, ναι, κάποιοι φαντάζονται το βρεφάκι τους να διαπρέπει στα καλύτερα πανεπιστήμια και να είναι η ψυχή της παρέας του… Εφόσον οι δικές μας «φαντασιώσεις» δεν αποτελούν εμπόδιο για τις ελεύθερες επιλογές τους παιδιού μας, τότε όλα είναι θεμιτά και ανθρώπινα!)

Eίμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι προς τους γύρω μας

Είναι λες και ο ερχομός ενός παιδιού μας κάνει πιο συναισθηματικούς και πιο ευαίσθητους προς τους ανθρώπους γύρω μας. Όλη η καταιγίδα συναισθημάτων που μας κατακλύζει, μας προικίζει με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γύρω μας, είτε τους γνωρίζουμε προσωπικά είτε όχι. Επιπλέον, η προσφορά στους γύρω μας, στην κοινότητα και στην κοινωνία είναι μια πλευρά που θα θέλουμε να καλλιεργήσουμε στο παιδί μας μεγαλώνοντας και ποιος καλύτερος τρόπος από το δικό μας παράδειγμα;