Ίκτερος στο μωρό!


Πολλοί γονείς, τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο, ακούν από τον παιδίατρο να τους ανακοινώνει ότι το μωράκι τους έχει ίκτερο. Πρόκειται για κάτι πολύ συνηθισμένο και καθόλου ανησυχητικό, αφού με λίγη προσοχή και υιοθετώντας τις οδηγίες των γιατρών στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίκτερος υποχωρεί φυσικά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τι είναι ο ίκτερος στα νεογέννητα

Ο ίκτερος παρουσιάζεται ως μία κίτρινη απόχρωση στο δέρμα και στο λευκό των ματιών του νεογέννητου. Οφείλεται στα υψηλά επίπεδα της ουσίας χολερυθρίνη, μιας κίτρινης χρωστικής που προκύπτει από τη διαδικασία που κάνει το ήπαρ (το συκώτι) για τη διάσπαση και την αποβολή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που χρειαζόταν το μωρό μέσα τη μήτρα και τώρα που γεννήθηκε δεν τα χρειάζεται πλέον. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο νεογνικός ίκτερος υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες καθώς αναπτύσσεται το ήπαρ και το μωρό αρχίζει να πίνει μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, κάτι που επισπεύδει τη διαδικασία αποβολής της χολερυθρίνης από τον οργανισμό του.

Tip: Ο ίκτερος είναι πιο συνηθισμένος στα μωρά που έχουν γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης.

Εάν το μωρό σας παρουσιάσει ίκτερο, ανάλογα με τα επίπεδά του, μπορεί ο παιδίατρος να συστήσει να παραμείνει για λίγα 24ωρα ακόμη στο μαιευτήριο για παρακολούθηση ή θα δώσει εξιτήριο και συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του στο σπίτι.

Tip: Όλα τα μωρά εξετάζονται για ίκτερο προτού βγουν από το μαιευτήριο. Η εξέταση γίνεται με μερικές σταγόνες αίματος που παίρνει η νοσοκόμα από τη φτέρνα του νεογέννητου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίκτερος στα νεογνά;

Η φωτοθεραπεία, δηλαδή η έκθεση του μωρού σε υπεριώδη ακτινοβολία για μερικές ώρες ή μέρες, είναι ο βασικός τρόπος για αντιμετωπιστεί ο ίκτερος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο παιδίατρος θα βάλει το μωρό σας κάτω από μία λάμπα με έντονο φως, έχοντας πρώτα καλύψει τα ματάκια του ώστε να μην μπορεί να προκληθεί βλάβη. Είναι εντελώς ανώδυνη θεραπεία και στα μεσοδιαστήματα θα σας φέρνουν κανονικά το μωρό για να το βλέπετε και να το θηλάσετε εάν επιθυμείτε.

Πώς δρα: Το υπεριώδες φως συμβάλει στη διάσπαση της χολερυθρίνης στο δέρμα του μωρού. Η ουσία αυτή στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω των ούρων χωρίς να περάσει από το ήπαρ.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε

Ο παιδίατρος θα σας συστήσει να θηλάζετε συχνά το μωρό σας, καθώς όσο περισσότερο γάλα πίνει τόσο πιο εύκολα αποβάλλεται από τον οργανισμό του η χολερυθρίνη. Εάν ο ίκτερος είναι ήπιος και έχετε το ελεύθερο να επιστρέψετε στο σπίτι μπορεί να σας συστήσει να μεταφέρετε το κρεβάτι του μωρού μπροστά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να βοηθήσει στη διάσπαση της χολερυθρίνης.