Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο «δώρο»!


Περιμένετε να γεννήσετε μέσα στις γιορτές; Τι μπορεί να είναι διαφορετικό, τι ανησυχίες μπορεί να έχετε και τι χρειάζεται να γνωρίζετε για να νιώθετε ήρεμη και χαλαρή;

Φέτος έχετε έναν ιδιαίτερο λόγο για να περιμένετε με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα: Ο μαιευτήρας σας σας έχει δώσει πιθανή ημερομηνία τοκετού ακριβώς μέσα στις γιορτές! Πρόκειται για μια ξεχωριστή συγκυρία, ενώ ένα χριστουγεννιάτικο μωράκι είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να σας φέρει ο… Άγιος Βασίλης. Και ενώ περιμένετε με αγωνία να κρατήσετε το μωρό σας αγκαλιά, ίσως λόγω των ξεχωριστών αυτών ημερών έχετε ορισμένες ανησυχίες, που είναι λίγο πολύ κοινές σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες των γιορτών.

«Θα λειτουργεί κανονικά το μαιευτήριο ή θα λείπουν γιατροί και προσωπικό με άδεια;»

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα μαιευτήρια και τα νοσοκομεία ρυθμίζουν έτσι τις άδειές τους ώστε να υπάρχει κάθε στιγμή διαθέσιμο το απαραίτητο προσωπικό. Αλλά και ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί όπως και η μαία σας, είναι σίγουρο πως όταν περιμένουν τοκετό δεν απουσιάζουν από την πόλη που ζείτε.

Tip: Αν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή ερωτήσεις για τον τοκετό στις γιορτές, συζητήστε το με το γιατρό και τη μαία σας. Είναι βέβαιο ότι θα σας καθησυχάσουν και θα απαντήσουν σε όλα όσα σας απασχολούν.

«Αν έχω φάει κάτι παραπάνω λόγω των ημερών και ξεκινήσει ο τοκετός, θα υπάρχει πρόβλημα;»

Εάν για ιατρικούς λόγους είναι ήδη αποφασισμένο ότι θα γεννήσετε με καισαρική τομή, θα γνωρίζετε την ακριβή ημερομηνία και έτσι θα μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Αυτός ο φόβος του «πολύ φαγητού» κυριαρχεί περισσότερο στις έγκυες που αναμένουν φυσιολογικό τοκετό. Και μπορεί μεν οι ημέρες αυτές να… ευνοούν το περισσότερο φαγητό και τα γλυκά, ωστόσο η ίδια η φύση έχει φροντίσει για όλα! Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης το μωράκι στην κοιλιά σας είναι ήδη αναπτυγμένο και δεν αφήνει πολύ χώρο στα εσωτερικά όργανα, όπως το στομάχι. Από την άλλη πλευρά, η πίεση στο στομάχι από τη μήτρα οδηγεί συχνά σε καούρες και δυσπεψία. Έτσι, ακόμη κι αν πάτε στο μαιευτήριο κατευθείαν από το γιορτινό τραπέζι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα έχετε φάει τόσο πολύ που να εμποδίζεται ο φυσιολογικός τοκετός.

Tip: Ένα βαρύ γεύμα θα μπορούσε να αποτελεί μια δυσκολία εάν χρειαστεί να κάνετε ολική νάρκωση για επείγουσα καισαρική, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί ιατρική λύση.

«Θα το καταλάβω ότι είναι γιορτές μέσα στο μαιευτήριο;»

Πιθανότατα, ναι, και με το παραπάνω! Όταν έρχεται ένα μωρό στον κόσμο είναι μια συγκλονιστική και μαγική στιγμή. Όταν γεννιέται ένα μωρό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ακόμη πιο μαγικό, συμβολίζει την αρχή και την ελπίδα. Αλλά και πρακτικά, μέσα στο μαιευτήριο το προσωπικό αναλαμβάνει να δώσει τον… τόνο των ημερών ώστε και οι μανούλες αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τη γιορτινή διάθεση. Έτσι, εάν ο γιατρός σας δώσει το «πράσινο φως», τα γεύματα που θα σας σερβίρονται θα είναι πιο «γιορτινά», θα πάρετε δώρα για το μωρό σας από το μαιευτήριο και τις εταιρείες βρεφικών προϊόντων και θα διαπιστώσετε πως η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά εορταστική. Άλλωστε, όπου έρχονται νεογέννητα μωράκια στον κόσμο, είναι γιορτή!

Tip: Για να έχετε ένα άγχος λιγότερο την περίοδο της αναμονής του τοκετού, φροντίστε να έχετε έτοιμα τα ρουχαλάκια και τα ασπρόρουχα για το νεογέννητό σας. Ετοιμάστε επίσης μπαίνοντας στο μήνα σας τη βαλίτσα με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο, ώστε να μην αγχωθείτε τελευταία στιγμή εάν τα έχετε όλα μαζί σας.

Επιλέξτε για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων -αλλά και για το νυχτικό και τις πιζάμες που θα πάρετε μαζί σας στο μαιευτήριο- το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι θα είναι απαλά όσο αξίζει στο ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου μωρού σας.