Οι πρώτες στερεές τροφές του μωρού σας!


Η πρώτη φορά που το μωρό σας θα δοκιμάσει στερεά τροφή, που θα το ταΐσετε με το κουταλάκι, είναι μια στιγμή που αξίζει να τη γιορτάσετε και να την απαθανατίσετε! Σηματοδοτεί τη μετάβαση του μωρού από τη βρεφική ηλικία στο επόμενο στάδιο και πριν το καταλάβετε το μικρό μωρό σας θα είναι ένα δραστήριο και γεμάτο ζωή και ενέργεια νήπιο!

Πώς θα εισάγετε τις στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του μωρού σας

Ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό σας είναι ο μόνος αρμόδιος για να σας δώσει υπεύθυνες οδηγίες για τη διαδικασία της εισαγωγής στερεών τροφών. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν ανανεωμένες οδηγίες για τη διαδικασία αυτή οι οποίες είναι λιγότερο «δομημένες» απ’ ότι συνέβαινε σε προηγούμενες γενιές, ενώ τα μωρά μας πλέον δοκιμάζουν…. από την κούνια superfood όπως αβοκάντο, κινόα και φαγόπυρο.

Μερικές γενικές οδηγίες που ισχύουν σήμερα για την εισαγωγή των στερεών τροφών:

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά για την εισαγωγή των στερεών τροφών. Προτείνονται όμως για το ξεκίνημα τροφές που είναι πλούσιες πηγές σιδήρου με υψηλή βιοδιαδιαθεσιμότητα του μετάλλου στον οργανισμό, όπως κόκκινο κρέας και ψάρι.

Δεν εισάγουμε ταυτόχρονα πάνω από μία νέα τροφή ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε εάν τη δέχεται χωρίς πρόβλημα ο οργανισμός του.

Ένα ημερολόγιο εισαγωγής στερεών τροφών μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσετε τροφές που μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις (γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, εξάνθημα, αλλεργική αντίδραση) στο μωρό σας.

Πολλές πρώτες τροφές το μωρό θα τις αρνηθεί! Συμβαίνει πολύ συχνά αλλά δεν καθορίζει το μέλλον της διατροφής τους μωρού σας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα μωρό χρειάζεται να δοκιμάσει 14 φορές μια νέα τροφή για να την αποδεχτεί. Πειραματιστείτε με τον τρόπο μαγειρέματος και με τους συνδυασμούς. Εάν την αρνείται, αφήστε να περάσουν μερικές μέρες και δοκιμάστε ξανά.

Το νερό είναι απαραίτητο από τη στιγμή που το μωρό σας ξεκινά να τρώει και δεν θηλάζει πλέον αποκλειστικά.

Το αλάτι, η ζάχαρη και το μέλι είναι ουσίες που δεν έχουν θέση στη βρεφική διατροφή μέχρι τους 12 μήνες, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η ζάχαρη επιβαρύνει το μεταβολισμό του μωρού και το «εθίζει» στις πιο γλυκιές γεύσεις, ενώ το αλάτι επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών που δεν είναι ακόμη 100% ώριμα. Το μέλι από την άλλη πλευρά, μπορεί να περιέχει σπορίδια από ένα βακτήριο, Clostridium Botulinum, και να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα στο μωρό.

Tip: Μπορείτε να βρείτε εδώ τις επίσημες συστάσεις από το υπουργείο Υγείας για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο ζωής του μωρού. 

Ανεξίτηλοι λεκέδες;

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και αυτά που δεν τους «φαίνεται» όπως το μήλο, μπορεί να κάνουν δύσκολους λεκέδες στο φορμάκι του μωρού. Και δεδομένου ότι στην αρχή, πάνω από τις μισές μπουκιές που θα προσπαθείτε να του δώσετε θα καταλήγουν… στα ρούχα του, η φροντίδα τους είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο του απογαλακτισμού!

Ο σύμμαχος σας για την αντιμετώπιση των δύσκολων λεκέδων στα βρεφικά ρούχα

Το υγρό απορρυπαντικό εύρηκα baby με 100% πράσινο σαπούνι και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι, υποαλλεργικό & δερματολογικά ελεγμένο καθαρίζει τα ρούχα από τους δύσκολους λεκέδες ενώ παράλληλα τα φροντίζει. Για επιπλέον αποτελεσματικότητα ενάντια στους λεκέδες μπορείτε να προσθέσετε το πολυκαθαριστικό λεκέδων σε σκόνη εύρηκα baby και αυτό υποαλλεργικό και δερματολογικό ελεγμένο, με ειδική σύνθεση για βρεφικά ρούχα, αλλά παράλληλα κατάλληλο για τα ρούχα όλης της οικογένειας.

Tip: Παρότι με τα παραπάνω θα κερδίσετε τη μάχη κατά των δύσκολων λεκέδων, προσπαθήστε να τους αποφύγετε! Μαζί με τα πρώτα κουταλάκια και μπολ για το φαγητό του μωρού σας προμηθευτείτε μεγάλες πλαστικοποιημένες προστατευτικές ποδιές που θα σας φανούν χρήσιμοι σύμμαχοι στο ξεκίνημα της εισαγωγής των στερεών τροφών.