Μα-μά!!


Τα πρώτα λογάκια του μωρού θα μείνουν αξέχαστα στους γονείς αλλά και στους αγαπημένους συγγενείς και φίλους.

Οι πρώτες κραυγούλες και ήχοι του μωρού, ακόμη και τα διαφορετικά είδη κλάματος, είναι η πρώτη του προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί σας. Και είναι αξιολάτρευτο, όταν αρχίζει να αρθρώνει τα πρώτα του φωνήεντα, «ααααα», «οοοοο», και σας «απαντάει» όταν του μιλάτε!

Πότε αρχίζει το μωρό να επικοινωνεί λεκτικά;

Η λεκτική επικοινωνία, σε μια πιο «αρχέγονη» μορφή της, μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στους τρεις μήνες, όπου το μωρό αρχίζει να βγάζει φωνούλες, να σταματάει και να σας κοιτάζει όταν του μιλάτε, να αναγνωρίζει τη φωνή σας με την οποία, άλλωστε, έχει εξοικειωθεί από τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του μέσα στη μήτρα. Ωστόσο είναι κάπου μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών που τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να παράγουν αναγνωρίσιμους ήχους και να αρθρώνουν φωνήεντα, τα οποία με την εξάσκηση θα αρχίσουν να συνδυάζουν με σύμφωνα για να σχηματίσουν τις πρώτες τους λέξεις.

Η πρώτη λέξη του μωρού σας

Πολλά μωρά λένε πρώτα τη λέξη «μπαμπά» γιατί το «μπ» είναι πιο εύκολο στην προφορά από το «μ»! Ωστόσο, όταν θα ακούσετε το πρώτο μπα-μπα-μπα ή το πρώτο μα-μα-μα, παρότι μπορεί να συγκινηθείτε και ο συνδυασμός των φθόγγων να αποτελεί όντως ορόσημο για την εξέλιξη του μωρού σας, πιθανότατα δεν εννοεί… τίποτε! Για να φτάσει το μωρό να εννοεί τις πρώτες του λεξούλες και να τις λέει συνειδητά, συνήθως χρειάζεται να έχουν περάσει οχτώ με δώδεκα μήνες από τη γέννησή του.

5 συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να μιλάει

Μιλάτε στο μωρό σας ακόμη κι αν πιστεύετε ότι δεν σας καταλαβαίνει: Όταν το κάνετε μπάνιο, του αλλάζετε την πάνα ή το ταΐζετε, του εξηγείτε τι κάνετε. «Να, η μαμά ετοιμάζει το γάλα σου. Τώρα θα σου δώσω το μπιμπερό». Το ίδιο μπορείτε να κάνετε όταν είναι το μωρό κοντά σας ενώ κάνετε δουλειές ή μαγειρεύετε. Ακόμη κι αν σας φαίνεται χωρίς λόγο να εξηγείτε σε ένα βρεφάκι, «τώρα η μαμά καθαρίζει τις πατάτες και θα τις βάλει στην κατσαρόλα», στην πραγματικότητα, ακούγοντάς σας το μωρό συνηθίζει τους ήχους και τους φθόγγους της γλώσσας μας.

«Συζητήστε» με το μωρό σας: Όταν μιλάτε στο μωρό, κάνετε παύσεις σαν να περιμένετε την απάντησή του και μετά την παύση συνεχίστε με τον φυσιολογικό ρυθμό μιας συζήτησης. «Τι κάνει το μωράκι μου, ξύπνησε;», «Πεινάει το μωρό μου, θέλεις να σου φτιάξω γάλα;». Σύντομα το μωρό θα σας απαντάει, με τον δικό του ξεχωριστό και αξιολάτρευτο τρόπο!

Αποφύγετε να μιλάτε «μωρουδιακά»: Πολλοί ειδικοί συμφωνούν σε αυτή τη συμβουλή. Ακόμη κι όταν το μωρό σας αρχίσει να λέει λεξούλες, εσείς φυσικά θα ανταποκρίνεστε αλλά μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη λέξη σωστά, προφέροντάς την καθαρά, χωρίς να ακούγεται τόνος της φωνής σας σαν να το διορθώνετε. Όταν, για παράδειγμα, το μωρό πει «ίο» και σας δείξει το βιβλίο που του διαβάζετε το βράδυ, μπορείτε να του απαντήσετε, «ναι, αυτό είναι το βιβλίο σου, θέλεις να το διαβάσουμε;».

Διαβάστε και τραγουδήστε στο μωρό σας: Τα μωρά αγαπούν το ρυθμό, οπότε τα τραγουδάκια με τις απλές λέξεις τα βοηθούν να χαλαρώσουν αλλά και να συνηθίσουν ορισμένα ακούσματα. Το ίδιο και το διάβασμα ενός βιβλίου για την ηλικία του, που θα μπορείτε να του δείχνετε εικόνες και να προφέρετε τα ονόματα των ζώων, τις φωνές τους ή τα αντικείμενα θα τραβήξει την προσοχή του μωρού σας και θα το βοηθήσει να εμπλουτίσει σταδιακά το λεξιλόγιό του.

Παίξτε μαζί: Καθίστε με το μωρό σας αγκαλιά στο πάτωμα, σε ένα χαλάκι και εξερευνήστε μαζί τα παιχνίδια του, λέγοντας αργά και καθαρά τα ονόματά τους. Δώστε στο χέρι του μωρού ένα μαλακό παιχνίδι και πείτε το όνομά του, «αυτό είναι το σκυλάκι» ή «άκου πώς κάνει η κουδουνίστρα»!
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο μωρό σας και έχετέ το κοντά σας, χωρίς να σας απασχολεί μήπως λερωθεί, αν για παράδειγμα ενώ μαγειρεύετε του δώσετε να κρατήσει ένα καρότο ή μια κομμένη πατάτα. Άλλωστε, το πλύσιμο των ρούχων του είναι πιο αποτελεσματικό και υγιεινό από ποτέ χάρη στο υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα -και όχι μόνο- γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, ενώ είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.