Ώρα για παιχνίδι!!


Πώς μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα χρόνο με το μωρό μας σε κάθε φάση των πρώτων 12 μηνών της ζωής του; Κάθε μωρό και κάθε γονιός είναι ξεχωριστοί, ωστόσο οι παρακάτω ιδέες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες!

Η πιο όμορφη μέρα για κάθε γονιό είναι εκείνη που κρατάει στην αγκαλιά του το μωρό του και αρχίζει να περνά χρόνο μαζί του, μαθαίνοντας ο ένας τον άλλο και βοηθώντας το νεογέννητο -και αργότερα το μεγαλύτερο μωράκι να αναπτυχθεί-, να εξερευνήσει τον κόσμο και να αυξήσει τις δεξιότητές του. Το παιχνίδι, πάντα ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του μωρού, είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να ενισχύσει τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ γονιού και παιδιού αλλά και ένα μέσο που βοηθά σε όλα τα παραπάνω. Κι αν αναρωτιέστε πώς και τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε ευχάριστα με το μωρό σας τον πρώτο χρόνο της ζωής του, οι ιδέες που ακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσουν.

Παιχνίδια για μωρά 1-3 μηνών
Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του το μωράκι σας τις περνά κυρίως κοιμισμένο και πίνοντας γάλα. Η όρασή του δεν είναι ακόμη πλήρως αναπτυγμένη ωστόσο μπορεί να διακρίνει πρόσωπα και έντονα χρώματα όπως το μαύρο και το κόκκινο. Αυτή την τόσο ξεχωριστή περίοδο μαθαίνετε κι εσείς πώς να είστε γονιός και το μωράκι σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στον κόσμο έξω από τη μήτρα.
Παρότι ακόμη δεν αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, τα ερεθίσματα που λαμβάνει βοηθούν στην ανάπτυξή του και στη δημιουργία μιας στενής και τρυφερής σχέσης ανάμεσά σας, άρα όποτε το βλέπετε ξύπνιο και με καλή διάθεση μπορείτε να αφιερώνετε λίγα λεπτά για παιχνίδι. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την ηλικία με το μωρό σας;

 • Κρατήστε το στην αγκαλιά σας, κοιτάξτε το στα μάτια και τραγουδήστε του ένα νανούρισμα, κουνήστε απαλά τα χεράκια του και κάντε του «παλαμάκια», κουνήστε τα ποδαράκια του απαλά σαν να κάνει ποδήλατο, κάνετε ήχους και αστείους μορφασμούς που θα του ξυπνήσουν το ενδιαφέρον…
 • Μετά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, όπου το μωρό θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα ερεθίσματα, ένας πλαστικός καθρέφτης για μωρά στερεωμένος στην κούνια ή στο «γυμναστήριο» μπορεί να του κινήσει το ενδιαφέρον. Το ίδιο και τα μαλακά παιχνίδια με τα έντονα χρώματα, τα οποία είναι τα πρώτα που διακρίνει το μωρό σας. Ασχοληθείτε μαζί με το μωράκι σας με τα παραπάνω παιχνίδια, δείχνοντάς του στην πράξη πόσο ενδιαφέροντα μπορεί να είναι!
 • Κοντά στον τρίτο μήνα το μωρό σας θα αρχίσει να αντιδρά περισσότερο στα παιχνίδια σας και όταν σας βλέπει θα σας δείχνει τη χαρά του κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του. Αυτή η ένδειξη σημαίνει ότι είναι ταϊσμένο και καλοδιάθετο, έτοιμο για παιχνίδι με τη μαμά και το μπαμπά!

Θυμηθείτε: Το πρώτο διάστημα ο χρόνος που το μωρό σας θα μπορεί να ευχαριστηθεί αυτή την αλληλεπίδραση είναι περιορισμένος. Εάν μετά από λίγα λεπτά παιχνιδιού δείτε το μωρό σας να στρέφει αλλού το βλέμμα ή αρχίσει να αναδεύεται και να γκρινιάζει πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι κουράστηκε από τα ερεθίσματα και θέλει χαλάρωση και ξεκούραση.

Παιχνίδια για μωρά 4-6 μηνών
Τώρα το μωράκι σας μεγαλώνει κάθε μέρα και αλλάζει. Είναι πιο πολλές ώρες ξύπνιο και δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για το περιβάλλον γύρω του. Εσείς, οι γονείς του, εξακολουθείτε να είστε οι πρωταγωνιστές στη ζωή του και όλα όσα κάνετε του κινούν την προσοχή. Τι μπορείτε να κάνετε για να περνάτε ευχάριστες στιγμές μαζί;

 • Ένα σετ δαχτυλοκουκλάκια είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερέθισμα για το μωρό σας. Μπορείτε να τα φοράτε στα δάχτυλά σας όταν το έχετε καθισμένο στην αγκαλιά σας και να κουνάτε τα δάχτυλα, να τραγουδάτε ή να βγάζετε αστείες φωνούλες.
 • Ένα μαλακό ζωάκι με διαφορετικές υφές και ήχους θα είναι τώρα πολύ ενδιαφέρον για το μωρό σας. Θα προσπαθεί να το πιάσει και να το εξερευνήσει με διάφορους τρόπους, κυρίως με το… στόμα του αφού σε αυτή την ηλικία αποτελεί το κύριο μέσο με το οποίο έρχεται σε επαφή με τον κόσμο.

Tip: Το μωρό σας εξερευνά τον κόσμο με το στόμα του, που σημαίνει ότι τα παιχνίδια του χρειάζονται τακτικά πλύσιμο και καθάρισμα. Τα μαλακά παιχνίδια και τα υφασμάτινα, όπως μια κουβέρτα δραστηριοτήτων, θα πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες. Διαβάστε την ετικέτα για να γνωρίζετε τι μπορεί να μπει στο πλυντήριο και τι πρέπει να πλυθεί στο χέρι και επιλέξτε το ίδιο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε για τα ρουχαλάκια του μωρού σας, το Εύρηκα Newborn, που είναι ιδανικό για νεογέννητα αλλά και για τα ρούχα όλης της οικογένειας – γιατί περιέχει >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά και είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό. Για να παραμείνουν οι κουβέρτες και τα υφασμάτινα παιχνίδια μαλακά και απαλά σαν καινούργια συνδυάστε το με το μαλακτικό Εύρηκα Newborn. Και αυτό περιέχει >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά και είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό.

 • Τώρα που το μωρό σας έχει εξασκήσει την ικανότητα να πιάνει, παιχνίδια όπως οι κουδουνίστρες και άλλα παιχνίδια με λαβή θα το κρατούν ευχάριστα απασχολημένο για λίγα λεπτά (είπαμε, η ικανότητα συγκέντρωσης του μωρού σε μία δραστηριότητα είναι περιορισμένη και θα εξακολουθήσει να είναι για αρκετούς μήνες ακόμη!).

Σε αυτό το διάστημα το μωρό σας θα αρχίσει να ανακαλύπτει την έννοια της μονιμότητας των αντικειμένων, θα αντιλαμβάνεται δηλαδή ότι το αγαπημένο του παιχνίδι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη κι όταν δεν το βλέπει. (Το ίδιο θα συμβεί και για τους ανθρώπους, θα καταλάβει σταδιακά ότι η μαμά που φεύγει το πρωί για να πάει στη δουλειά της ή που βγαίνει από το δωμάτιο, θα επιστρέψει ξανά.)

 • Το «κου κου τσα» με τα αγαπημένα του παιχνίδια είναι μια δραστηριότητα που εξασκεί αυτή τη δεξιότητα και το μωρό σας θα ξετρελαθεί μαζί της! Μπορείτε επίσης να του κρύβεστε για μερικά δευτερόλεπτα, για παράδειγμα πίσω από μια πολυθρόνα, και να ξεπροβάλετε το κεφάλι σας κάνοντας «τσα»! Τα γελάκια του είναι σχεδόν εξασφαλισμένα!

Θυμηθείτε: Τα παιχνίδια σε αυτή την ηλικία δεν είναι απαραίτητα μόνο για να έρχεστε κοντά με το μωρό σας αλλά εξασκούν σημαντικές δεξιότητες για την ανάπτυξή του όπως η κοντινή όραση και το άδραγμα αντικειμένων.

Παιχνίδια για μωρά 7-10 μηνών
Τώρα το μωρό σας έχει αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, προσπαθεί να πατήσει στα ποδαράκια του όταν το κρατάτε αγκαλιά και ίσως κάνει το ίδιο κρατώντας τα κάγκελα της κούνιας του. Είναι πια πιο «παιδάκι» και σας έχει ξετρελάνει με τα κόλπα, τις φωνούλες και τα γέλια του! Πώς μπορείτε να περνάτε ευχάριστα την ώρα μαζί του σε αυτή την ηλικία;

 • Τα μασητικά παιχνίδια έχουν μπει δυναμικά στο πεδίο! Αυτή την περίοδο το μωρό σας θα βγάλει τα πρώτα του δοντάκια που σημαίνει ότι θα νιώθει φαγούρα και πόνο στα ούλα του. Ένα δροσερό μασητικό παιχνίδι μπορεί να το ανακουφίσει και να το κρατήσει απασχολημένο για λίγα λεπτά. Παρότι αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι διάδρασης με τους γονείς, είναι βοηθητικό για το μωρό – και για τους γονείς σε ώρες γκρίνιας!

Θυμηθείτε: Κάθε μωρό ακολουθεί τη δική του πορεία ανάπτυξης. Ο παιδίατρος που το παρακολουθεί είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει για το τι να περιμένετε σε κάθε φάση.

 • Τα τραγούδια με κινήσεις αλλά και γενικά η μουσική θα είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες του μωρού σας σε αυτή τη φάση. Τραγουδήστε και χορέψτε κρατώντας το μωρό σας αγκαλιά ή «χορέψτε το» καθισμένο στα πόδια σας κουνώντας απαλά τα χεράκια του ή τα ποδαράκια του. Θα το λατρεύει.

Η φάση της εξερεύνησης θα γίνεται όλο και πιο έντονη τώρα που το μωρό σας μεγαλώνει. Όταν θα το έχετε αγκαλιά θα θέλει να αγγίζει ό,τι βλέπει γύρω του ενώ αν έχει αρχίσει να μπουσουλάει τα ντουλάπια και τα συρτάρια θα αποτελούν πόλο έλξης.

 • Γεμίστε ένα χαμηλό ντουλάπι στην κουζίνα με πλαστικά δοχεία και μια δυο ξύλινες κουτάλες και αφήστε το μωρό σας να εξερευνά εκεί όσο εσείς θα ετοιμάζετε το φαγητό του.

Παιχνίδια για μωρά 11-12 μηνών
Τώρα το μωρό σας είναι ένα αεικίνητο πλασματάκι που λατρεύει να πιάνει τα πάντα γύρω του, να τα κοιτάζει για λίγο εξεταστικά, να τα βάζει στο στόμα του και μετά να τα πετάει… για να βρει το επόμενο ενδιαφέρον αντικείμενο!

 • Σίγουρα στην αγορά θα βρείτε πολλά παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία, ωστόσο η καλύτερη παρέα για το μωρό σας είστε εσείς. Όσο μπορείτε καθίστε μαζί του σε αυτές τις φάσεις εξερεύνησης και μιλάτε του, λέγοντάς του τα ονόματα των αντικειμένων που βλέπει και λέγοντάς του δυο λόγια γι’ αυτά, πώς λειτουργούν, τι κάνουν, ανάλογα με το τι έχει τραβήξει την προσοχή του.

Θυμηθείτε: Όταν αγοράζετε παιχνίδια για το μωρό σας η ένδειξη για την κατάλληλη ηλικία είναι πολύ σημαντική. Ποτέ δεν παίρνουμε παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα μωρά ή παιδιά καθώς μπορεί να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι.

 • Οι βόλτες έξω, στην παιδική χαρά ή στο πάρκο της γειτονιάς είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του μωρού σας που χαίρεται βλέποντας άλλα παιδάκια και παίζοντας με την άμμο, το χώμα, τα λουλούδια, τα φυτά ή οτιδήποτε τραβήξει την προσοχή του. Ναι, τώρα μπαίνετε σε μια καινούργια, σωματικά κουραστική «πίστα» αφού το μωρό σας είναι πλέον πιο ανεξάρτητο και πρέπει να είστε συνεχώς δίπλα του εξασφαλίζοντας την ασφάλειά του.

Δεν είναι όμως εκπληκτικό το πόσο έχει μεγαλώσει και αλλάξει αυτούς τους 12 μήνες;