Τι ρούχα χρειάζεται ένα νεογέννητο και το πρώτο πλύσιμο βρεφικών ρούχων!


Τα βλέπουμε στα καταστήματα με τα είδη για μωρά και θα θέλαμε να τα αγοράσουμε όλα για το μωράκι μας! Στην πράξη όμως, τα απαραίτητα ρουχαλάκια του νεογέννητου είναι πολύ λιγότερα – ευτυχώς!

Τι ρούχα χρειάζεται ένα νεογέννητο;

Οι βόλτες για να διαλέξουμε τα ρουχαλάκια του νεογέννητου μωρού μας είναι από τις πιο απολαυστικές στιγμές της εγκυμοσύνης. Τα μικροσκοπικά αυτά ρούχα είναι η απτή απόδειξη ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε αγκαλιά το μωρό μας! Ωστόσο, η απάντηση στο τι ρούχα χρειάζεται ένα νεογέννητο δεν είναι πάντα απλή, αφού μπορεί εύκολα να παρασυρθούμε και να κάνουμε αγορές που θα ρίξουν έξω τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και -κυρίως- δεν θα είναι όλα απαραίτητα για το μωρό μας.

Ένας πρακτικός τρόπος για να κάνουμε τις απολύτως απαραίτητες αγορές πριν γεννηθεί το μωρό είναι να θυμόμαστε ότι τα μωρά μεγαλώνουν με απίστευτη ταχύτητα και μπορεί μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες να «αχρηστευτούν» πολλά ρουχαλάκια που τους μίκρυναν. Άρα τα ρουχαλάκια του νεογέννητου που θα αγοράσουμε χρειάζεται να είναι αρκετά ώστε να έχουμε να αλλάζουμε αλλά όχι υπερβολικά πολλά.

Πρακτικά και με έναν γρήγορο υπολογισμό, το μωρό σας θα χρειάζεται πιθανότατα ένα με δύο σετ ρουχαλάκια (εσώρουχο και φορμάκι) κάθε μέρα – όχι για λόγους… κομψότητας αλλά επειδή είναι πιθανό να λερωθεί κατά το τάισμα ή από μια διαρροή της πάνας. Αντίστοιχα χρειάζεστε 2-3 σετ σεντόνια, μια εξάδα πετσέτες και 2 μπουρνούζια καθώς και 2-3 κουβερτούλες ανάλογα με την εποχή.

Μην ξεχνάτε ότι όταν γεννηθεί με το καλό το μωράκι σας θα λάβετε κάποια δώρα ενώ πάντα μπορείτε να ψωνίσετε -δείτε το σαν μια καλή αφορμή για να κάνετε μια βόλτα έξω από το σπίτι και να αλλάξετε παραστάσεις- κάποια πράγματα που ίσως σας λείπουν αφού γεννηθεί το μωρό.

Πρώτο πλύσιμο των βρεφικών ρούχων

Ακόμη κι αυτό που μπορεί σε άλλες συνθήκες να ήταν μια βαρετή δουλειά, όταν μιλάμε για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων τα πράγματα αλλάζουν! Ποια μέλλουσα μαμά δεν έπλυνε, άπλωσε και σιδέρωσε τα πρώτα ρουχαλάκια του νεογέννητου με την καρδιά της να χτυπά πιο γρήγορα από την προσμονή της πρώτης φοράς που θα ντύσει το μωρό της με αυτά; Πέρα όμως από το συναισθηματικό αυτό κομμάτι, το πρώτο πλύσιμο των βρεφικών ρούχων είναι μια απαραίτητη προφύλαξη για την υγεία του μωρού αφού τα υπολείμματα στα υφάσματα και η σκόνη που μπορεί να υπάρχει σε ένα ρουχαλάκι από τη μεταφορά και την παραμονή του στο κατάστημα θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Οι βασικές οδηγίες για το πρώτο πλύσιμο των βρεφικών ρούχων

  • Ξεχωρίζουμε τα ρουχαλάκια του νεογέννητου ανάλογα με το χρώμα και την ποιότητα του υφάσματος και τα πλένουμε ξεχωριστά από τα ρούχα και τα λευκά είδη της υπόλοιπης οικογένειας.
  • Διαβάζουμε πάντα την ετικέτα ώστε να μην υπερβούμε τη συνιστώμενη θερμοκρασία πλυσίματος.
  • Επιλέγουμε απορρυπαντικό και μαλακτικό με σύνθεση ειδική για νεογέννητα, όπως το νέο απορρυπαντικό και μαλακτικό Εύρηκα Newborn, τα οποία σέβονται το ευαίσθητο δέρμα του μωρού, περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά.
  • Μετά το πρώτο πλύσιμο των βρεφικών ρούχων, το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι το σιδέρωμα. Αυτό συστήνεται για λόγους απολύμανσης και καλό είναι, τουλάχιστον την πρώτη φορά, να σιδερώσετε τα ρουχαλάκια του νεογέννητου στην υψηλότερη θερμοκρασία που «αντέχει» κάθε υλικό.

ΒΟΧ: Η εποχή του χρόνου που γεννήσετε παίζει επίσης ρόλο στο τι ρούχα χρειάζεται ένα νεογέννητο. Και δεν μιλάμε μόνο για το αν θα χρειαστεί μάλλινη ή βαμβακερή κουβέρτα ή ολόσωμη φόρμα-μπουφάν αλλά για το πόσο γρήγορα και εύκολα θα στεγνώνουν τα ρούχα και τα λευκά είδη μετά το πλύσιμό τους!