Το πρώτο μας ταξίδι με το μωρό!


Με αφορμή τις αργίες του Πάσχα πολλοί νέοι γονείς θα κάνουν το πρώτο τους οικογενειακό ταξίδι. Οι παρακάτω ιδέες για όσα μας είναι πραγματικά απαραίτητα γι’ αυτό το ταξίδι μπορεί να μας βοηθήσουν πρακτικά ώστε να κυλήσουν όλα πιο ομαλά.
Η άνοιξη είναι μια πολύ γλυκιά εποχή του χρόνου που γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστή όταν σηματοδοτεί το πρώτο μας ταξίδι ως οικογένεια. Ως επιλογή εποχής για ταξίδι είναι από τη μία πολύ βολική, αφού δεν έχει ακραίες θερμοκρασίες που μπορεί να ταλαιπωρήσουν εμάς και το μωρό μας, από την άλλη η μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας μέσα στη μέρα σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βάλουμε στις αποσκευές μας περισσότερα ρουχαλάκια και πανωφόρια που θα είναι κατάλληλα για κάθε περίπτωση! Από την άλλη, τα ρούχα του μωρού είναι τόσο μικροσκοπικά, που δεν αποτελούν πρόβλημα!
Αν, λοιπόν, το έχετε πάρει απόφαση να γιορτάσετε το Πάσχα μακριά από το σπίτι, οι παρακάτω συμβουλές πιστεύουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμες.
Το πρώτο ταξίδι με τα μωρό

Τα απαραίτητα

– Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται φυσικά τα ρουχαλάκια, τα εσώρουχα και τα πανωφόρια του μωρού σας. Για το πόσα ρούχα θα χρειαστούμε υπολογίζουμε ένα σετ για κάθε μέρα, συν δύο ή τρία παραπάνω. (Το ένα σετ τη μέρα δεν είναι θέμα… κομψότητας του μικρού μας, απλά ένα 24ωρο είναι η λογική διάρκεια που μένει καθαρό ένα ρουχαλάκι ειδικά αν το μωρό μας μπουσουλάει ή κάνει τα πρώτα του βήματα!)
– Για τα πανωφόρια υπολογίζουμε έτσι κι αλλιώς μία ή δύο ζακετούλες που είναι ένα ρούχο-πασπαρτού για κάθε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, συν μία ολόσωμη φόρμα-μπουφάν αν το μωρό είναι μικρό ή διαφορετικά το μπουφάν που φορά καθημερινά το μικρό μας.
– Εάν θηλάζουμε, η διατροφή του μωρού μας είναι εξασφαλισμένη. Στην αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούμε τουλάχιστον 3-4 μπιμπερό με τα αξεσουάρ τους και το γάλα σε σκόνη του μωρού.
– Για το μωρό μας που τρώει αλεσμένες στερεές τροφές μπορούμε είτε να πάρουμε μαζί μας το μούλτι, εφόσον σκοπεύουμε να μαγειρεύουμε ή να τρώμε σε σπίτι, είτε για τις λίγες αυτές ημέρες μπορούμε να αρκεστούμε στην παρασκευή έτοιμης κρέμας σε σκόνη και σε γιαουρτάκια για τα γεύματά του.
– Απαραίτητα επίσης είναι οι πάνες, ένα πακέτο μωρομάντιλα, αδιάβροχες πάντες για το άλλαγμα και η κρέμα για την ευαίσθητη περιοχή της πάνας.
– Το βιβλιάριο υγείας, το τηλέφωνο του παιδιάτρου και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με έναν παιδίατρο ή ιατρικό κέντρο της περιοχής που πηγαίνουμε είναι χρήσιμο να υπάρχουν στην τσάντα μας.
– Ένα μικρό φαρμακείο, με θερμόμετρο και αντιπυρετικό σιρόπι, φυσιολογικό ορό για τη μυτούλα και μια κρέμα για το σύγκαμα είναι καλό να υπάρχει πάντα στην τσάντα του μωρού όταν ταξιδεύουμε.
– Τέλος, το καρότσι του μωρού! Αν το μωρό μας είναι πολύ μικρό, το «μεγάλο» καρότσι που η πλάτη του γίνεται επίπεδη μπορεί να χρησιμεύσει και για τον ύπνο του μωρού μας για αυτά τα λίγα βράδια. Εάν το μωρό είναι μεγαλύτερο και μπορεί να περνά χρόνο σε καθιστή θέση, ένα καρότσι «ομπρέλα», πιο ελαφρύ και ευέλικτο από το κανονικό καρότσι που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι μια καλή επένδυση για τα ταξίδια και τις εκδρομές τα επόμενα χρόνια.

Τα πιθανώς απαραίτητα

Λέμε «πιθανώς» αφού αυτό σχετίζεται με το πού θα μείνουμε σε αυτή μας την εκδρομή.
• Εάν φιλοξενηθούμε σε σπίτι, πριν φύγουμε ας συζητήσουμε με τους οικοδεσπότες μας τι χρειάζεται να φέρουμε από λευκά είδη για το μωρό. Ιδανικά, καλό είναι να φέρουμε από το σπίτι όλα τα απαραίτητα για το μωρό, αφού θα ξέρουμε ότι είναι αποστειρωμένα και πλυμένα με υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο απορρυπαντικό, όπως το Εύρηκα Newborn, με >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, κατάλληλο για το δερματάκι του μωρού μας.
• Στην περίπτωση του σπιτιού, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κατσαρόλα για να αποστειρώσουμε μέσω του βρασμού τα μπιμπερό και τις πιπίλες, ενώ αν μείνουμε σε ξενοδοχείο ή ξενώνα θα χρειαστούμε ίσως μαζί τον αποστειρωτή.
• Ένας βραστήρας και το ειδικό σκεύος που διατηρεί το γάλα σε σωστή θερμοκρασία είναι από τα πράγματα που θα μας βολέψουν, μπορεί όμως να αυξήσουν πολύ τον όγκο των αποσκευών.
• Ένα ερώτημα είναι που θα κοιμηθεί το μωρό. Εάν είναι μεγάλο για να κοιμηθεί στο καρότσι, τότε ένα παρκοκρέβατο είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Τα όχι απαραίτητα – αλλά βοηθητικά

– Κάποια αγαπημένα παιχνίδια του μωρού που θα το απασχολούν τόσο κατά το ταξίδι όσο και κάποιες «δύσκολες» στιγμές μέσα στη μέρα.
– Το κουβερτάκι ή το μαλακό ζωάκι που βοηθά το μικρό μας να αποκοιμηθεί.
– Την πιπίλα του – μια αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να κάνει το μωρό πιο ανήσυχο, οπότε εάν του δίνουμε πιπίλα θα το βοηθήσει να ηρεμήσει.
Tip: Εάν φιλοξενηθούμε για περισσότερες από λίγες μέρες σε σπίτι και δεν θέλουμε να πάρουμε μαζί όλη την προίκα του μωρού, ένα δυο «πλυντήρια» που θα βάλουμε εκεί θα μας λύσουν τα χέρια – και θα σημαίνουν πολύ λιγότερες και ελαφρύτερες αποσκευές. Επειδή το ευαίσθητο δέρμα του μωρού μας χρειάζεται την προστασία που του προσφέρει ένα δερματολογικά ελεγμένο, υποαλλεργικό και ειδικό για τα βρεφικά ρουχαλάκια απορρυπαντικό και μαλακτικό, βάζουμε σε δύο μικρά πλαστικά μπουκάλια λίγες δόσεις από το Εύρηκα Newborn, απορρυπαντικό και μαλακτικό, τα οποία είναι ειδικά για νεογέννητα μωρά, περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα στο ευαίσθητο δερματάκι.