Περισσότερος χρόνος με το μωρό σας: 5+1 συμβουλές για να τον απολαύσετε και οι δύο!


Περισσότερος χρόνος με το μωρό σας: 5+1 συμβουλές για να τον απολαύσετε και οι δύο

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε την καθημερινότητά μας. Όλοι μας μένουμε σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, με σκοπό να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και παρότι τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης είναι «σκληρά» σε πολλές περιπτώσεις, ας θυμόμαστε ότι παντού υπάρχει κάτι θετικό, αρκεί να το αναζητήσουμε και να το ανακαλύψουμε.

Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο. Ο χρόνος μακριά από τη δουλειά και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ζήσετε πολύτιμες στιγμές με το μωρό σας, που κάθε μέρα μεγαλώνει, αναπτύσσεται και ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του.

Μένουμε σπίτι: Ευκαιρία να απολαύσετε χρόνο με το μωρό σας

Εάν στην καθημερινότητα, το μωρό έμενε με τη γιαγιά ή με μια γυναίκα που το φρόντιζε, ο χρόνος που έχετε τώρα, είναι ένα πραγματικό δώρο για όλη την οικογένειά σας. Ακόμη κι αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απολαύσετε αυτές τις στιγμές εγγύτητας, ενώ αν το μωράκι σας είναι στη φάση που έχει αρχίσει να μπαμπαλίζει, να μπουσουλάει ή να κάνει τα πρώτα του βήματα, η παρουσία σας στο σπίτι θα το έχει ήδη… ξετρελάνει!

Πώς μπορείτε να γεμίσετε και να απολαύσετε το χρόνο με το μωρό σας;

Κρατήστε το μωρό σας αγκαλιά και «γνωριστείτε» καλύτερα. Η οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική για την υγιή του ανάπτυξη. Κρατήστε το κοντά σας, έτσι ώστε να σας μυρίζει και να νιώθει τους χτύπους της καρδιάς σας και μιλήστε του με σιγανή φωνή. Η ασφάλεια και η αγάπη που θα νιώθει το μωρό σας θα το βοηθήσουν να ανθίσει, να αναπτυχθεί σωματικά και συναισθηματικά το επόμενο διάστημα!
Από τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, το μωρό έχει ήδη εξοικειωθεί με τη φωνή σας. Το άκουσμά της το ηρεμεί και του προσφέρει το αίσθημα ασφάλειας που έχει ανάγκη. Ακόμη κι αν το μωρό σας είναι ακόμη μικρό για παιχνίδια, όσο είναι ξύπνιο και κεφάτο, τραγουδήστε του παιδικά τραγουδάκια -ή, απλά, το αγαπημένο σας τραγούδι, διαβάστε του παραμύθια, περιγράφετε όσα κάνετε μέσα στο σπίτι… Το μωρό φυσικά δεν θα αντιλαμβάνεται όσα του λέτε, θα ακούει όμως τη φωνή σας και θα ηρεμεί, ενώ θα εξοικειώνεται με τους ήχους της γλώσσας μας έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να καταλαβαίνει περισσότερα από αυτά που του λέτε.
Μη διστάζετε να βγαίνετε βόλτα με το μωρό σας έξω από το σπίτι, καθώς αυτό είναι απαραίτητο και για τους δυο σας. Η σωματική άσκηση για εσάς είναι πολύ σημαντική για να ενισχυθεί η διάθεση αλλά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και είναι μάλιστα μια πρόβλεψη που έχει γίνει στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεών μας. Ο αέρας και ο ήλιος και η αλλαγή παραστάσεων είναι πολύ σημαντικά για να καταφέρουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να περάσουμε όσο το δυνατό πιο ισορροπημένα αυτή την φάση. Με το καροτσάκι ή το μάρσιπο, βγείτε με το μωρό έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και κάνετε έναν μικρό ή μεγαλύτερο περίπατο, ανάλογα με τις συνθήκες. Φροντίστε, φυσικά, να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία από τον κορωνοϊό, για παράδειγμα αφού βγείτε από το σπίτι χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό για να καθαρίσετε τα χέρια σας. Και πάλι, όσο είναι δυνατό, όταν είστε έξω, αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο του μωρού – αλλά και το δικό σας. Μετά τη βόλτα σας αλλάξτε όλα τα ρούχα του μωρού και το κουβερτάκι του. Για μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια, πλύνετε τα ρούχα του μωρού στη μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία με Εύρηκα Baby που είναι υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο με 100% φυτικό πράσινο σαπούνι με λάδι ελιάς και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι, εξασφαλίζοντάς σας όχι μόνο την απαραίτητη καθαριότητα αλλά και φροντίδα για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας.
Σε όποια ηλικία κι αν είναι το μωρό σας, φροντίστε να υπάρχει χρόνος διαδικτυακής επικοινωνίας με τη γιαγιά, τον παππού και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στη φροντίδα του. Εάν το μωρό σας είναι μικρό, αφήστε το να ακούσει τη φωνή της γιαγιάς και του παππού – θα είναι καλό για το ίδιο, αλλά κυρίως για τους παππούδες που θα νιώθουν λιγότερο αποκομμένοι από την οικογένεια. Εάν είναι μεγαλύτερο, φροντίστε να επικοινωνείτε τακτικά με τους παππούδες, για να βλέπουν το εγγόνι τους και να τους βλέπει, και προτρέψτε τους να του μιλάνε, να του διαβάσουν ένα παραμύθι ή να παίξουν μαζί του από μακριά.
Το μωρό σας είναι στη φάση που πλέον τριγυρίζει στο σπίτι, μπουσουλώντας ή κάνοντας τα πρώτα του βήματα; Η παρουσία σας κοντά του είναι πολύτιμη, αφού με την υπομονή και την εφευρετικότητά σας θα το βοηθήσετε να κατακτήσει τις νέες αυτές δεξιότητες. Προσφέρετε στο μωρό σας ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα μπορεί να «εξασκείται»: Γονατίστε ώστε να έρθετε στο ύψος του και ελέγξτε πιθανούς κινδύνους: Ελεύθερες πρίζες, καλώδια, μακριά τραπεζομάντιλα που θα μπορούσε το μικρό σας να πιαστεί για να σηκωθεί ρίχνοντας επάνω του όλα όσα υπάρχουν στο τραπέζι! Ιδανικά, περιορίστε έναν χώρο του σπιτιού που το παιδί θα μπορεί να παίζει με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να του λέτε συνεχώς «όχι» και «μη».
Ενθαρρύνετε το μωρό σας να αποκτήσει νέες δεξιότητες μέσω του παιχνιδιού. Κρατήστε ένα πολύχρωμο παιχνίδι λίγο πιο μακριά του ώστε να προσπαθεί να το πιάσει και να βελτιώσει το συντονισμό χεριού και ματιού ή παίξτε «μουσική» μαζί του χρησιμοποιώντας διάφορα πλαστικά δοχεία από τα ντουλάπια της κουζίνας.

+1 Ευκαιρία για εκπαίδευση ύπνου
Σε όποια ηλικία κι αν είναι το μωρό σας, η περίοδος αυτή που μένουμε σπίτι, είναι ιδανική για να το βοηθήσετε να μάθει να αποκοιμιέται μόνο του και να αποκτήσει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Να ένα ακόμη όφελος από την δύσκολη αυτή φάση που ζούμε!