Δεύτερη εγκυμοσύνη: Τι είναι ίδιο, τι αλλάζει!


Λένε ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική – και ισχύει. Δείτε κάποια βασικά tips για όλες τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες που μπορεί να έχει η αναμονή για το δεύτερο μωράκι σας σε σχέση με την πρώτη σας εγκυμοσύνη.

Μια πρώτη εγκυμοσύνη είναι σαν να ξεκινάμε να παίζουμε ένα καινούργιο videogame: Δεν ξέρουμε τις παγίδες, τους φίλους και τους εχθρούς, τι μας περιμένει σε κάθε νέα πίστα. Η δεύτερη εγκυμοσύνη είναι σαν να πιάνουμε να παίξουμε ξανά ένα αγαπημένο παιχνίδι που έχουμε ήδη γίνει experts σε αυτό! Ξέρουμε πάνω κάτι τι θα συμβεί, τι να περιμένουμε, έχουμε ήδη στο μυαλό μας τις οδηγίες του γιατρού και της μαίας μας, και έχουμε στο σπίτι μας ένα μικρό μωρό ή νηπιάκι που είναι η καλύτερη «απόδειξη» ότι κάθε δυσκολία που μπορεί να βιώνουμε αυτούς τους εννέα μήνες αξίζει 1000% τον κόπο! Παρότι όμως η κύηση δεν θα είναι τώρα μια πρωτόγνωρη κατάσταση, σίγουρα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και σε μια επόμενη εγκυμοσύνη.

Δεύτερη εγκυμοσύνη: Τι αλλάζει

  • Πρώτο και καλύτερο, το σώμα μας. Έχοντας ήδη προσαρμοστεί μία φορά στις αλλαγές της εγκυμοσύνης, τη δεύτερη φορά που θα υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες, το σώμα θα αντιδράσει πιο γρήγορα. Πρακτικά, η κοιλίτσα θα «φανεί» πιο γρήγορα τη δεύτερη φορά, αφού οι μύες, οι σύνδεσμοι και το δέρμα της περιοχής έχουν ήδη υποστεί μια μικρή χαλάρωση.
  • Σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη αντιλαμβανόμαστε πιο γρήγορα τις πρώτες κινήσεις, τα πρώτα «φτερουγίσματα» του μωρού, αφού ξέρουμε την αίσθηση από την πρώτη φορά. Έτσι η χαρά της αρχικής αυτής επικοινωνίας με το μωρό, ξεκινά πολύ νωρίτερα!
  • Η κούραση! Αυτή τη φορά δεν έχουμε μόνο να φροντίζουμε τον εαυτό μας και το μωρό που μεγαλώνει μέσα μας αλλά και το πρώτο μας παιδί. Έτσι η κούραση είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε βοήθεια από τον σύντροφο ή/και την οικογένειά μας για τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
  • Λιγότερο άγχος και ανησυχίες. Έχοντας ήδη περάσει τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μια επόμενη εγκυμοσύνη θα είναι πιο ήρεμη. Θα ξέρετε τι να θεωρήσετε φυσιολογικό και τι να αναφέρετε στο γυναικολόγο σας, και όσο για τον τοκετό, θα είστε πιο σίγουρη εάν τα πονάκια που νιώθετε είναι πραγματικές ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα ή αν είναι ψεύτικος συναγερμός.

Ναυτίες στην εγκυμοσύνη: Το αν μια γυναίκα θα έχει ναυτίες σε μία ή σε όλες τις κυήσεις της είναι θέμα… τύχης. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, θέμα ορμονών. Εάν στην πρώτη εγκυμοσύνη σας είχατε ναυτίες, μπορεί στη δεύτερη να μην έχετε καμία ενόχληση – και το αντίθετο.

Δεύτερη εγκυμοσύνη: Τι παραμένει ίδιο

  • Ακόμη κι αν είναι η δεύτερη ή μια επόμενη εγκυμοσύνη, η προσοχή στην υγεία μας, τη διατροφή και η συνέπεια στα ιατρικά τσεκ απ πρέπει να είναι τα ίδια, χωρίς… εκπτώσεις και χαμένα ραντεβού.
  • Ορισμένες «επιπτώσεις» της κύησης στο σώμα είναι φυσιολογικό να συμβούν, οπότε τις περιμένουμε σε κάθε εγκυμοσύνη: καούρες, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, βάρος στα πόδια, ραγάδες στην επιδερμίδα και ίσως μια ελαφριά απώλεια ούρων με το γέλιο ή το βήχα όσο προχωρούν οι μήνες.
  • Εάν στην πρώτη εγκυμοσύνη παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας όπως διαβήτης της κύησης ή προεκλαμψία είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παρουσιαστεί ξανά. Η καλή επικοινωνία με τον γυναικολόγο και η τήρηση των συμβουλών του είναι βασικά για να πάνε όλα καλά.

Τα καλά νέα είναι ότι έχετε ήδη τον βασικό εξοπλισμό και τα πρώτα ρούχα και ασπρόρουχα για το μωρό που περιμένετε! Μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε και στο δεύτερο μωράκι σας! Για να γλιτώσετε λίγο άγχος όσο πλησιάζει ο ένατος μήνας, φροντίστε να έχετε ήδη διαλέξει, πλύνει και ταχτοποιήσει τα βρεφικά ρουχαλάκια για το νέο σας μωρό. Επιλέξτε για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι θα είναι απαλά όσο αξίζει στο ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου μωρού σας – ακόμη κι αν τα πρωτοχρησιμοποίησε το αδερφάκι του.