Δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό!


Αν για οποιονδήποτε λόγο αποφεύγετε τη χρήση κλιματιστικών, τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε πιο δροσερό το σπίτι σας.

Καλοκαίρι χωρίς ζέστη, δεν λογίζεται ως καλοκαίρι! Και παρότι το αγαπάμε και το προσμένουμε όλο το χρόνο, είναι ημέρες -και νύχτες- που η έντονη ζέστη μας ταλαιπωρεί. Και η κατάσταση είναι ακόμη πιο «δύσκολη» εάν είστε έγκυος ή έχετε ένα μικρό μωρό στο σπίτι που δεν μπορεί να σας πει αν ζεσταίνεται και εκφράζει τη δυσφορία του μόνο με το κλάμα.

Αν και το κλιματιστικό είναι μία λύση, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για έναν σωρό λόγους δεν το προτιμούν: Γιατί δεν έχουν αποφασίσει ποτέ μέχρι τώρα να εγκαταστήσουν στο σπίτι τους κλιματιστικό, για λόγους υγείας, γιατί μπορεί να τους «ξηραίνει» τα μάτια, γιατί δημιουργεί μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον και έτσι δυσκολεύει την προσαρμογή του οργανισμού στη θερμοκρασία… Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, οι παρακάτω πρακτικές ιδέες θα σας βοηθήσουν να δροσιστείτε περισσότερο και χωρίς κλιματιστικό.

Tip Κάποιες φορές ο κλιματισμός είναι απαραίτητος. Εάν είστε έγκυος ή έχετε μωρό στο σπίτι είναι σημαντικό να διατηρείτε μια καλά ανεκτή θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο. Η περιοδική χρήση του κλιματιστικού -εφόσον έχει γίνει η απαραίτητη συντήρηση από τον ειδικό- θα βοηθήσει σε αυτό καθώς κάποιες ημέρες με καύσωνα, όσο και να προσπαθήσουμε με εναλλακτικούς τρόπους να δροσιστούμε, η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία μας προκαλεί δυσφορία. Τις πολύ θερμές ημέρες ανάψτε το κλιματιστικό αλλά
να θυμάστε ότι συστήνεται η θερμοκρασία του δωματίου να μην έχει πάνω από 10 βαθμούς διαφορά από την εξωτερική.


Δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό


Ακολουθήστε την πορεία του ήλιου

Το άνοιγμα και το κλείσιμο των παραθύρων και των παντζουριών στο σπίτι στο σωστό… timing μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εσωτερική θερμοκρασία. Ακολουθείτε την πορεία του ήλιου και κλείνετε τα τζάμια -ίσως και τα παντζούρια εάν δεν υπάρχει άλλο μέσο σκίασης- στα παράθυρα που «βλέπει» απευθείας ο ήλιος. Όταν η ακτινοβολία μεταφέρεται σε άλλο δωμάτιο καθώς μετακινείται ο ήλιος, ανοίγετε ξανά.


Ανοίξτε τη νύχτα, κλείστε τη μέρα

Επιλέξτε τις ώρες που η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, μετά το απόγευμα και νωρίς το πρωί, για να αερίσετε το σπίτι. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανέβει, κλείστε τα πορτοπαράθυρα για να κρατήσετε μέσα τη
δροσιά.


Δημιουργήστε φυσική σκίαση στο σπίτι σας

Μια ηλιόλουστη βεράντα είναι πολύ ευχάριστη τις περισσότερες ημέρες το χρόνο – εκτός απ’ όταν έχει καύσωνα! Η λύση όμως για να μειώσετε τη θερμότητα που μπαίνει στο σπίτι είναι όχι μόνο απλή αλλά και ευχάριστη: «Επενδύστε» τον τοίχο της ανατολικής σας βεράντας με φυτά με πυκνό φύλλωμα τα οποία θα προσφέρουν μια επιπλέον μόνωση από τη ζέστη. Εάν η κηπουρική είναι το φόρτε σας, επιλέξτε φυτά που το χειμώνα θα ρίχνουν τα φύλλα ώστε να μην σας «κόβουν» την επιθυμητή ζέστη όταν οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές.

Tip : Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική όταν έξω έχει υψηλές θερμοκρασίες. Πίνετε μέσα στη μέρα περίπου 2 λίτρα νερό -και δίνετε τακτικά και στο μωρό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας- και εμπλουτίστε τη διατροφή του και τη δική σας σας με φρούτα πλούσια σε νερό όπως το καρπούζι και το πεπόνι.


Ενισχύστε τον κλασικό ανεμιστήρα

Τις ώρες που η ζέστη χτυπάει κόκκινο, βάλτε μια λεκάνη με παγάκια μπροστά στον ανεμιστήρα σας. Ο αέρας θα περνά από αυτά και θα είναι πολύ πιο δροσερός.


Κάνετε χλιαρά ντους και πίνετε χλιαρά ροφήματα

Το παγωμένο ντους μπορεί να ακούγεται ανακουφιστικό μια ζεστή ημέρα, ωστόσο, μετά, η διαφορά της θερμοκρασίας στο σώμα σας θα σας κάνει να
ιδρώσετε. Το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα θα έχει και ένα παγωμένο αναψυκτικό ή μια κρύα μπίρα! Προτιμήστε ένα ντους με χλιαρό νερό και πιείτε ένα χλιαρό τσάι που θα σας ενυδατώσει. Κάτι ξέρουν οι Βεδουίνοι!

Tip : Ζεσταίνεστε υπερβολικά; Τυλίξτε ένα παγάκι σε ένα φύλλο χαρτί κουζίνας
και περάστε το από την κλείδωση των καρπών, των αγκώνων και των γονάτων. Θα σας δροσίσει πραγματικά.

Στρώστε βαμβακερά σεντόνια

Τα σεντόνια από 100% βαμβάκι είναι τα πιο δροσερά, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν πρόσμιξη από πολυέστερ, μεταξωτό ή άλλα υλικά. Επίσης, είναι το υλικό που «αναπνέει» περισσότερο και ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος. Το βαμβάκι Αιγύπτου θεωρείται το καλύτερης ποιότητας υλικό για τα κλινοσκεπάσματα.

Tip ευεξίας: Πλένετε τα σεντόνια και τα ρούχα που φοράτε κατάσαρκα με το υγρό απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων της σειράς Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα -και όχι μόνο- γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά
και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ερεθισμούς που σχετίζονται με τον ιδρώτα.