Ροζ ή γαλάζιο: Έχει σημασία το χρώμα που επιλέγουμε για τα φορμάκια του μωρού μας;!


Σε μια εποχή που αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα γύρω μας, υπάρχει ένα… τρυφερό στερεότυπο που συνήθως όλοι οι νέοι γονείς «προστατεύουμε». Κι αυτό δεν είναι άλλο από το κυρίαρχο χρώμα των ρούχων που επιλέγουμε για το μωρό μας, ροζ αν είναι κοριτσάκι, γαλάζιο αν είναι αγοράκι. Πέρα όμως από την κοινωνική αυτή συνήθεια, έχει στ’ αλήθεια σημασία λόγο το χρώμα των ρούχων που φοράει ένα μωρό; Ναι, υπάρχει ένας λόγος πρακτικός που θα τον δούμε παρακάτω. Κατά τ’ άλλα, πραγματικά δεν έχει καμία απολύτως σημασία!

Έρευνα: Pretty in pink

Ανεξάρτητα από τις προσωπικές επιλογές κάθε γονιού -και κάθε παιδιού καθώς αυτό μεγαλώνει- έχει κοινωνικό ενδιαφέρον να δούμε την παρακάτω έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Developmental Psychology. Τίτλος της, Pretty in pink: The early development of gender-stereotyped colour preferences.

Τι διερεύνησαν και που κατέληξαν, με δυο λόγια, οι ερευνητές; «Οι περισσότεροι γονείς συνήθως ντύνουν τα κοριτσάκια στα ροζ και τα αγοράκια στα γαλάζια. Παρότι υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά προτιμούν το γαλάζιο συγκριτικά με άλλα χρώματα (ανεξάρτητα από το φύλο τους), δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι τα κορίτσια δείχνουν πράγματι ειδική προτίμηση στο ροζ χρώμα. Σε αυτό το θέμα εστιάζει η εν λόγω έρευνα. Σε μία μεγάλη συγχρονική μελέτη, προσφέρθηκαν σε παιδιά ηλικίας 7 μηνών έως 5 ετών οχτώ ζεύγη αντικειμένων και τους ζητήθηκε να επιλέξουν ένα. Σε κάθε ζεύγος, υπήρχε πάντα ένα ροζ αντικείμενο. Στην ηλικιακή ομάδα των 2 ετών, τα κορίτσια επέλεγαν συχνότερα από τα αγόρια το ροζ χρώμα και στην ηλικία των 2,5 ετών τα κορίτσια έδειχναν σημαντική προτίμηση στο ροζ συγκριτικά με άλλα χρώματα. Ταυτόχρονα, τα αγόρια μεγαλώνοντας έδειχναν αυξανόμενη αποφυγή προς το ροζ».

Είναι άρα έμφυτη η κλίση των παιδιών προς το ένα ή το άλλο χρώμα που συζητάμε; Και για να είμαστε ρεαλιστές, έχει μεγάλη σημασία; Όχι, αλλά ίσως παρουσιάζει ένα γενικό ενδιαφέρον ως μία επιστημονική επισήμανση.

Και μία συμβουλή «οικιακής οικονομίας»

Πολλοί γονείς σήμερα επιλέγουν συνειδητά πιο ουδέτερα χρώματα για να ντύνουν τα μωρά τους: λευκό, ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, ανοιχτό γκρι. Υπάρχουν όμως άλλοι τόσοι που «ψηφίζουν παράδοση» και ντύνουν τα κοριτσάκια τους στα ροζ και τα αγοράκια τους στα γαλάζια. Ο μόνος λόγος που έχει νόημα να συζητάμε το χρώμα στα βρεφικά φορμάκια είναι πρακτικός και οικονομικός και αφορά ιδιαίτερα τους γονείς που έχουν ήδη ένα μωρό και επιθυμούν να μεγαλώσουν κι άλλο την οικογένειά τους: Τα φορμάκια με ουδέτερα χρώματα ταιριάζουν και στα δύο φύλα και μπορούν να «περάσουν» από το ένα μωρό της οικογένειας στο άλλο βοηθώντας μας να κάνουμε μια σχετική οικονομία σε μία περίοδο της ζωής μας που τα έξοδα είναι πολύ αυξημένα.

Άλλωστε τα μωρά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που όταν βάζουμε στην άκρη ένα φορμάκι γιατί δεν τους κάνει πια αυτό είναι σχεδόν καινούργιο, ειδικά αν το φροντίζουμε και το πλένουμε με απορρυπαντικό που όχι μόνο καθαρίζει αποτελεσματικά αλλά και σέβεται τα υφάσματα.

Σε κάθε πλύση χρησιμοποιούμε το υγρό απορρυπαντικό και το νέο μαλακτικό Εύρηκα Newborn. Είναι ιδανικά για νεογέννητα, κατάλληλα όμως για όλη την οικογένεια, γιατί περιέχουν >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, ενώ παράλληλα είναι δερματολογικά ελεγμένα και υποαλλεργικά. Κι εκτός από την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn φροντίζει επίσης τα ρουχαλάκια του, τα προστατεύει από τη φθορά και παράλληλα αφαιρεί ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες, ενώ δεν περιέχει χρωστικές, φωσφορικά, σιλικόνη και nitro-musks.