Γιατί το μωρό μου δεν αγαπά τη θάλασσα;!


Πολλοί γονείς έχουμε νιώσει απογοήτευση που το μωρό μας δεν φαίνεται να διασκεδάζει τα πρώτα του μπάνια όσο θα περιμέναμε. Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να του προκαλεί δυσφορία και τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε να αγαπήσει τη θάλασσα;

Ας ξεκινήσουμε από μία ανακουφιστική παραδοχή: Το μωρό μας δεν είναι το μόνο που μοιάζει να μην αγαπά τη θάλασσα και τα παιχνίδια στην άμμο! Εάν παρατηρήσουμε γύρω μας, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολλοί νέοι γονείς με μωρά και νήπια που προσπαθούν να τα… πείσουν ότι η θάλασσα είναι κάτι υπέροχο αλλά τα ίδια τα μικρούλια φαίνονται να έχουν πολλές πολλές αντιρρήσεις! Από την άλλη, εάν παρατηρήσουμε τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια θα διαπιστώσουμε ότι οι γονείς τους, σε αυτή την περίπτωση, δίνουν μία… διαφορετική μάχη: να τα πείσουν να βγουν (επιτέλους!) από τη θάλασσα.

Όλα τα παραπάνω τα επισημαίνουμε για να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η αντίδραση του μωρού μας στην παραλία είναι μία παροδική φάση που γρήγορα θα περάσει. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε γιατί μπορεί ένα μωρό να μην αγαπά τη θάλασσα.

Ο φόβος για το νερό

Η θάλασσα είναι στα μάτια του μωρού μας ένας τεράστιος, και σε κάποιες περιπτώσεις, τρομαχτικός όγκος νερού. Αυτό από μόνο του μπορεί να κάνει κάποια μωρά να διστάζουν να την προσεγγίσουν. Όταν εμείς οι γονείς, θέλοντας να μοιραστούμε με το μωρό μας την αγάπη μας για τη θάλασσα προσπαθούμε να το πείσουμε να μπει μέσα αυτό που πιθανώς συμβαίνει είναι το μωρό να νιώθει ακόμη μεγαλύτερο άγχος.

Μερικές φορές, όμως, υπάρχει ένας πιο απλός λόγος που το μικρό μας αντιδρά: Μπορεί η θερμοκρασία του νερού να μην είναι ευχάριστη για το μωρό μας και γι’ αυτό να αρνείται να μπει, μπορεί να το ενοχλεί η ζέστη ή ακόμη και η αίσθηση της άμμου κάτω στα πόδια του.

Τι μπορούμε να κάνουμε

  • Εάν το μωρό μας αντιδρά αρνητικά στις πρώτες εξορμήσεις στην παραλία, μπορούμε να το βοηθήσουμε να εξοικειωθεί χρησιμοποιώντας μια παιδική πισίνα που θα φουσκώσουμε και θα φέρουμε κοντά στην ακροθαλασσιά. Από κει και πέρα μπορούμε να τη γεμίσουμε με νερό και να βάλουμε το μωρό μας μέσα για να πλατσουρίσει ώστε σιγά σιγά να συνηθίσει σε έναν μεγαλύτερο όγκο νερού ή αν το μωρό μας είναι λίγο μεγαλύτερο να το παροτρύνουμε να τη γεμίσουμε μαζί μεταφέροντας θαλασσινό νερό με τα κουβαδάκια. Πλησιάζοντας πολλές φορές τη θάλασσα για να γεμίσει το κουβαδάκι του, το μικρό μας θα εξοικειωθεί χωρίς να το καταλάβει!
  • Επιλέγουμε να πάμε στην παραλία μια μέρα που δεν φυσάει ώστε το νερό να είναι ήρεμο και επικεντρωνόμαστε σε παιχνίδια στην ακροθαλασσιά χωρίς να πιέζουμε το μωρό να μπει στο νερό αν δεν το θέλει. Σταδιακά αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το άγχος και να εξοικειωθεί με τη θάλασσα.
  • Τα νησιά και οι θάλασσες με βαθιά νερά έχουν συχνά πιο κρύα νερά. Εάν ήταν σε μια τέτοια θάλασσα η πρώτη επαφή του μωρού μας με το νερό, μπορεί απλά το μικρό μας να κρύωσε και να τρόμαξε! Μια επόμενη εξόρμηση σε μια ρηχή θάλασσα με πιο ζεστά νερά θα το βοηθήσει να αγαπήσει την παραλία και το μπάνιο.
  • Γενικά, ας θυμόμαστε ότι η πίεση δεν βοηθάει το μωρό μας να αγαπήσει το νερό. Το δικό μας παράδειγμα, να καθίσουμε π.χ. δίπλα στην ακροθαλασσιά και να παίζουμε με την άμμο και το νερό, είναι πιο πιθανό να το παροτρύνει να έρθει κι αυτό κοντά μας. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μία φάση που πιθανότατα το μωρό θα ξεπεράσει μετά τις πρώτες επισκέψεις στην παραλία και σύντομα θα βουτάει μέσα σαν δελφινάκι!

Tip: Η πρώτη επαφή ενός μωρού με την άμμο μπορεί να είναι τρομαχτική σαν αίσθηση: Σκεφτείτε το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια σας καθώς βαδίζετε!!! Πολλά μωρά αντιδρούν αρνητικά τις πρώτες φορές που πατάνε ξυπόλυτα στην άμμο – αλλά και στο γρασίδι που τους δημιουργεί μια παρόμοια παράξενη πρώτη αίσθηση. Μια μεγάλη ψάθα ή ένα αδιαβροχοποιημένο ύφασμα μπορεί να βοηθήσει το μωρό που ενοχλείται από την άμμο να πλησιάσει χωρίς αντίδραση το νερό της θάλασσας. Μια άλλη λύση είναι να του φορέσετε πλαστικά παπουτσάκια παραλίας ώστε να μην έρχονται τα ευαίσθητα πέλματά του σε επαφή με την άμμο.

Tip: Ακόμη κι αν το μωρό απλά πλατσουρίζει στη θάλασσα χωρίς να κολυμπάει, ένα αφράτο απαλό μπουρνούζι παραλίας είναι απαραίτητο μόλις επιστρέψει στη σκιά. Φυσικά το μωρό χρειάζεται τη δική του ατομική πετσέτα/μπουρνούζι και καθώς το δερματάκι του είναι πολύ ευαίσθητο είναι σημαντικό να την πλένουμε με απορρυπαντικά που σέβονται και φροντίζουν το δέρμα του όπως το  Εύρηκα Newborn, που είναι ιδανικό για νεογέννητα -και όχι μόνο- καθώς περιέχει >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά και είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό. Για αφράτα ρούχα και μαλακά σαν βελούδο συνδυάστε το, με το μαλακτικό Εύρηκα Newborn και αυτό δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό με >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά.