Τροφικές αλλεργίες στο μωρό!


Τροφικές αλλεργίες στο μωρό

Τι σημαίνουν, τα συμπτώματα και πώς τις αντιμετωπίζουμε.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση στα μωρά και τα νήπια και μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένες τροφές ή συστατικά τους. Μια τροφική αλλεργία συνήθως εκδηλώνεται όταν αρχίσουμε να εμπλουτίζουμε τη διατροφή του μωρού με καινούργιες τροφές ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και με το γάλα σε σκόνη. Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα το θέμα, ωστόσο μόνο ο παιδίατρος μπορεί να δώσει έγκυρες συμβουλές και οδηγίες. Εάν για οποιονδήποτε λόγο υποψιάζεστε ότι το μικρό σας έχει κάποια τροφική αλλεργία μιλήστε μαζί του χωρίς καθυστέρηση.

Τι σημαίνει με απλά λόγια «τροφική αλλεργία»;
H τροφική αλλεργία είναι μια αντίδραση του οργανισμού. Με απλά λόγια το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, το οποίο φυσιολογικά καταπολεμά «εισβολείς» που μπορεί να βλάψουν την υγεία του, κάνει μια υπεραντίδραση στην πρωτεΐνη μιας τροφής. Κάθε φορά που το μωρό λαμβάνει αυτή την τροφή το σώμα του πιστεύει ότι οι πρωτεΐνες της είναι επικίνδυνοι εισβολείς και προσπαθεί να τις εξουδετερώσει. To αποτέλεσμα της προσπάθειας άμυνας είναι τα συμπτώματα που βλέπουμε σε μια αλλεργική αντίδραση.

Η αλλεργία δεν είναι νόσος αλλά ένας μηχανισμός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Μπορεί το μωρό μου να έχει αλλεργία στο μητρικό γάλα;
Αυτό είναι ασυνήθιστο σύμφωνα με τους ειδικούς. Ακόμη κι αν η μητέρα καταναλώνει πιθανώς αλλεργιογόνες τροφές συνήθως το μωρό δεν επηρεάζεται από αυτές. Θεωρητικά, πάντως, μπορεί το μωρό να παρουσιάσει αλλεργία σε μια από τις πρωτεΐνες των τροφών που περνούν στον οργανισμό του μέσα από το μητρικό γάλα.

Μπορεί το μωρό μου να έχει αλλεργία στο γάλα σε σκόνη;
Ναι. Τα περισσότερα γάλατα σε σκόνη προέρχονται από αγελαδινό γάλα. Εάν το μωρό έχει αλλεργική αντίδραση στο γάλα ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει να αλλάξετε σκεύασμα ή να προτείνει ειδικό γάλα για μωρά με ευαισθησία στο αγελαδινό.

Μπορώ να κάνω κάτι για να μην πάθει το μωρό μου αλλεργίες;
Η μόνη «προστασία» θεωρείται σήμερα ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού, διάστημα που συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Θα ξέρω από την πρώτη φορά που θα φάει το μωρό μου μια τροφή ότι είναι αλλεργικό σε αυτήν;
Όχι, η αλλεργία δεν εμφανίζεται την πρώτη φορά που ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, αλλά με την επανέκθεσή του στην ίδια ή σε χημικά συγγενή της ουσία. Για παράδειγμα, όταν δώσουμε στο μωρό πρώτη φορά αβγό μπορεί να μην εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, αλλά να κάνει συμπτώματα την δεύτερη ή την τρίτη φορά που θα το δοκιμάσουμε ή αν του δώσουμε μια τροφή που περιέχει αβγό, όπως ένα κομμάτι κέικ. Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι η αλλεργία δεν εξαρτάται από την ποσότητα του αλλεργιογόνου που θα μπει στον οργανισμό. Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει κάποια τροφική αλλεργία;
Μια αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα τα οποία να έχουν και διαφορετική ένταση. Ευτυχώς οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ήπιες και δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή του μωρού. Ορισμένες από αυτές είναι η φαγούρα και το κοκκίνισμα στα μάτια, εξάνθημα στην περιοχή της πάνας, τα μάγουλα ή άλλα σημεία του σώματος, πόνοι στην κοιλιά, διάρροια ή/και εμετός, πρήξιμο και φαγούρα στα χείλη.
Σε πιο σοβαρές (και ευτυχώς πιο σπάνιες) περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα (πρήξιμο) εσωτερικά στο λαιμό με αποτέλεσμα βραχνάδα και δυσκολία στην αναπνοή, κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά του μωρού στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ποιες τροφές θεωρούνται πιο ύποπτες για πρόκληση αλλεργίας;
Στα μικρά μωρά που λόγω της ηλικίας τους δεν καταναλώνουν πολλές τροφές, η πιο συχνή αλλεργία είναι στο αγελαδινό γάλα. Μεγαλώνοντας και καθώς η διατροφή τους αποκτά μεγαλύτερη ποικιλία, μπορεί να εντοπίσουμε κι άλλες τροφές που προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Οι τροφές που συχνότερα μπορεί να είναι αλλεργιογόνες είναι το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή, η σόγια και το σιτάρι. Επίσης, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες θεωρούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε κάποια μωρά.

Υπάρχουν κάποιες τροφές ή ομάδες τροφών που θεωρούνται ως τα βασικά αλλεργιογόνα, ωστόσο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μόνο ο παιδίατρος θα μπορέσει να σας δώσει έγκυρες συμβουλές για τις συγκεκριμένες τροφές και για τον τρόπο εισαγωγής τους στη διατροφή του μωρού σας.

Υπάρχει κάποια «προειδοποιητική ένδειξη» ότι το μωρό μου θα είναι αλλεργικό;
Το έκζεμα είναι ένας από τους πρώτους πιθανούς δείκτες αλλεργίας, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε ένα μωρό που θηλάζει ή που πίνει μόνο γάλα. Θεωρητικά, ένα σημαντικό ποσοστό των μωρών με έκζεμα θα αναπτύξουν επίσης κάποια τροφική αλλεργία. Εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν ιστορικό αλλεργίας, έκζεμα, άσθμα ή τροφικές αλλεργίες, είναι επίσης πιο πιθανό να έχει και το μωρό αλλεργίες.

Εάν το μωρό παρουσιάζει έκζεμα -αλλά και σε κάθε περίπτωση με στόχο την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας του- χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των ρούχων και των λευκών ειδών υποαλλεργικά απορρυπαντικά ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη, όπως το Εύρηκα Baby, με 100% πράσινο σαπούνι και εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι. Είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό και εγγυάται την απαλή φροντίδα των ρούχων, όμως παράλληλα καθαρίζει αποτελεσματικά τα ρούχα και απομακρύνει τους δύσκολους λεκέδες. Μαζί χρησιμοποιούμε το νέο συμπυκνωμένο μαλακτικό Εύρηκα Baby χωρίς μικροπλαστικά, χρωστικές και σιλικόνες που προσφέρει ξεχωριστή απαλότητα στα ρούχα με μια μόνο μικρή δόση. Με >94% φυσικά & φυτικής προέλευσης συστατικά,100% ανακυκλώσιμη συσκευασία, δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό είναι ιδανικό όχι μόνο για τα ρούχα του μωρού αλλά για όλης της οικογένειας!

Εάν το μωρό μου εκδηλώσει τροφικές αλλεργίες, θα τις έχει για όλη του τη ζωή;
Συχνά οι αλλεργίες που παρουσιάζονται τους πρώτους μήνες της ζωής υποχωρούν όσο το παιδί μεγαλώνει ή μπορεί να αλλάξουν μορφή ή ένταση. Εάν το μωρό σας κάνει κάποια αλλεργική αντίδραση ο παιδίατρος σε συνεργασία με τον αλλεργιολόγο θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη διατροφή και τη φροντίδα του.