Οι πρώτες μας βόλτες!


Τι κι αν ο καιρός ψύχρανε και μπήκε ο χειμώνας! Οι βόλτες με το μωρό δεν σταματούν, αφού ο καθαρός αέρας και η αλλαγή περιβάλλοντος κάνουν καλό και στη μαμά και στο μωρό. Πολλοί γονείς μάλιστα πια επιλέγουν ένα καροτσάκι ειδικά σχεδιασμένο για τζόγκινγκ ώστε να μπορούν να παίρνουν μαζί τους το μωρό όταν βγαίνουν έξω για άσκηση. Παρότι όμως μια βόλτα με το μωρό το χειμώνα είναι κάτι επιθυμητό, καλό είναι να έχετε μαζί στο νου σας κάποιους βασικούς κανόνες για την άνεση και την ασφάλειά του, ειδικά όταν το μωρό είναι νεογέννητο και ο οργανισμός του δεν μπορεί ακόμη να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία σώματος.

Οι πρώτες μας βόλτες: τι θα χρειαστείτε – τι να γνωρίζετε

Καροτσάκι ή μάρσιπος;

Εάν το μωρό σας είναι πολύ μικρό, ίσως προτιμάτε τον μάρσιπο για τις πρώτες σας βόλτες. Σε αυτή την περίπτωση έχετε στο νου σας ότι λόγω της επαφής με το σώμα σας το μωρό μπορεί να υπερθερμανθεί εάν το παρακάνετε με τα ρούχα του. Επίσης θα πρέπει να είστε πολύ πολύ προσεκτική στα σημεία με ανώμαλο έδαφος ή όταν βρέχει για να μη γλιστρήσετε.

Το καρότσι από την άλλη μπορεί να δυσχεραίνει τις βόλτες σας, ειδικά στα πεζοδρόμια, το μωρό όμως θα είναι πιο άνετο και θα μπορείτε να μείνετε έξω περισσότερη ώρα χωρίς να ταλαιπωρείται η πλάτη σας από το βάρος του μάρσιπου. Επίσης, μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα ειδικό κάλυμμα για τη βροχή και τον αέρα ώστε το μωρό σας να είναι πιο άνετο στη «φωλίτσα» του.

Tip: Μια γενική συμβουλή για το ντύσιμο του μωρού στη βόλτα το χειμώνα είναι ότι χρειάζεται να φοράει ότι εμείς συν ένα στρώμα ρούχου επιπλέον.

Το κεφάλι και τα χέρια

Τα δύο αυτά σημεία είναι τα βασικά κέντρα απώλειας θερμοκρασίας για το μωρό σας. Ένα σκουφάκι με «αυτάκια» και ένα ζευγάρι γάντια για μωρά είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην τσάντα του μωρού. Εάν το μωρό σας είναι νεογέννητο, τα γάντια ίσως είναι περιττά αφού μπορείτε να βάλετε τα χεράκια του κάτω από την κουβέρτα με την οποία θα το έχετε σκεπάσει.

Η κουβερτούλα

Και φτάνουμε έτσι στο βασικό αξεσουάρ για τις βόλτες με το καρότσι, την κουβέρτα! Αυτή ανάλογα με τη θερμοκρασία μπορεί να είναι βαμβακερή ή μάλλινη, με πιο ελαφριά ή πιο σφιχτή πλέξη. Η κουβέρτα είναι μια βολική λύση αφού αποτελεί ένα επιπλέον στρώμα που μπορείτε να προσθέτετε και να αφαιρείτε εύκολα, ανάλογα με το αν βρίσκεστε στον ήλιο ή στη σκιά, αν φυσάει, αν έχει ψύχρα ή πραγματικό κρύο.

Tip: Εάν μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο πριν τη βόλτα σας, αφαιρέστε τουλάχιστον ένα στρώμα ρούχων από το μωρό σας για να μην παραζεσταθεί. Αυτό μπορεί να είναι η κουβερτούλα του και το πανωφόρι, το μπουφάν ή η ζακέτα, ανάλογα με τον καιρό. Όταν βγείτε από το αυτοκίνητο, ντύνετε ξανά το μωρό σας ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.

 

Τα επιπλέον στην τσάντα του μωρού για τις βόλτες σας

  • Μία δεύτερη ζακέτα εάν σκοπεύετε να δώσετε έξω γεύμα στο μωρό σας, για την περίπτωση που λερωθεί.
  • Εάν θα μείνετε για ώρα έξω και θα αλλάξετε το μωρό σας πάνα, τότε θα χρειαστείτε όλα τα απαραίτητα για το άλλαγμα συν μια αλλαξιά ρούχα – για κάθε περίπτωση!
  • Καπέλο, γάντια και κάλτσες. Εάν το μωρό είναι σκεπασμένο με κουβερτούλα, οι κάλτσες αρκούν, εάν όχι τότε ένα ζευγάρι παπούτσια ή καλτσοπάπουτσα θα κρατήσει ζεστά τα ποδαράκια του.
  • Μια δεύτερη κουβέρτα ή μια ολόσωμη φόρμα μπουφάν εάν η θερμοκρασία έχει την τάση να πέσει.

Προειδοποιητικά σημάδια

Εάν το μωρό σας αρχίσει να τρέμει ή αν πιάνετε τα άκρα του -τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο- κρύα και έχουν κοκκινήσει, τότε μεταφερθείτε αμέσως σε εσωτερικό χώρο. Αν τα ρούχα του έχουν βραχεί, αλλάξτε τα αμέσως και χρησιμοποιήστε την επιπλέον κουβέρτα ή το πανωφόρι σας για να το ζεστάνετε. Αποφύγετε όμως να το μεταφέρετε κοντά σε εστία θερμότητας γιατί μπορεί να ταλαιπωρηθεί το δέρμα του και να δυσφορήσει το μωρό από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας ώστε να του μεταφέρετε θερμότητα από το δικό σας σώμα.

Υγιεινή καθαριότητα

Καλό είναι να πλένετε τακτικά την κουβέρτα που χρησιμοποιείτε στο καρότσι καθώς και τα ρούχα της βόλτας, ειδικά αν το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο και χρησιμοποιείτε κοινόχρηστα καθίσματα στις καφετέριες ή τα εστιατόρια ή αν έχετε επισκεφθεί την παιδική χαρά.  Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείτε το  1ο απολυμαντικό ρούχων με ιδανική σύνθεση για βρεφικά ρούχα, το νέο ΕΥΡΗΚΑ Baby απολυμαντικό ρούχων που είναι ειδικά σχεδιασμένο για βρεφικά ρούχα, κατάλληλο όμως για τα ρούχα όλης της οικογένειας. Είναι υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο ενώ εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηριδίων και ιών, όπως Κορωνοϊούς & H1N1. Η σύνθεσή του με εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι  είναι κατάλληλη για οποιοδήποτε τύπο υφάσματος. Παράλληλα είναι ιδανικό για ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες ή για τα οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απολυμαντικό με χλώριο.