Τα πάντα για το μπάνιο του μωρού!


Εάν γίνατε για πρώτη φορά γονείς, το μπάνιο του μωρού είναι ένα «κεφάλαιο» που σίγουρα θα σας απασχολήσει. Οι παρακάτω βασικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Και να θυμάστε ότι κι αν οι πρώτες φορές είναι δύσκολες, μόλις πάρετε… τον αέρα, το μπάνιο θα είναι μια απολαυστική στιγμή μέσα στη μέρα τόσο για το μωρό όσο και για εσάς.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το μπάνιο του μωρού

«Κάθε πότε πρέπει να κάνω μπάνιο το νεογέννητο μωρό μου;»

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση γι’ αυτό το τόσο συχνό ερώτημα των νέων γονιών. Μέχρι να «πέσει» το κολόβωμα του αφαλού θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή όταν πλένετε το μωρό σας και είναι σημαντικό να φροντίζετε καθημερινά την περιοχή, τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Στη συνέχεια, η συχνότητα του μπάνιου του μωρού εξαρτάται και από την καθημερινότητά σας: Μπορείτε να το κάνετε καθημερινά εάν σας χαλαρώνει και φαίνεται να το απολαμβάνει το μωρό σας ή κάθε 2-3 μέρες εάν σας αγχώνει η ιδέα. Όταν το μωράκι σας αρχίσει να γίνεται πιο κινητικό, τότε το συχνότερο μπάνιο μπορεί να είναι απαραίτητο.

Tip: Το πρώτο διάστημα το τοπικό πλύσιμο κάθε φορά που αλλάζετε την πάνα του μωρού και το απαλό σκούπισμα με μια νωπή, καθαρή και απαλή πετσέτα, είναι αρκετά για την καθημερινή καθαριότητα του νεογέννητού σας.

«Όταν κάνω μπάνιο το μωρό μου, φοβάμαι ότι θα μου γλιστρήσει».

Ο φόβος αυτός είναι ρεαλιστικός γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν κάνουμε μπάνιο το μωρό. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε τη βοήθεια του συντρόφου ή ενός άλλου ενήλικα για όσο διάστημα νιώθετε ότι ακόμη δεν κατέχετε πλήρως την «τέχνη» του βρεφικού μπάνιου! Μια δεύτερη, δοκιμασμένη και πρακτική συμβουλή για όσο το μωρό σας είναι πολύ μικρό είναι να το πλένετε στον νιπτήρα του μπάνιου αντί για τη μπανιέρα.

Tip: Στρώστε το βρεφικό μπανάκι ή το εσωτερικό του νιπτήρα με μια μεγάλη πετσέτα που θα συγκρατεί το σωματάκι του μωρού και θα νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά όταν το πλένετε.

«Ποιες είναι κάποιες πρακτικές οδηγίες που θα με βοηθήσουν τις πρώτες φορές που θα πλύνω το μωρό μου;»

  • Η ασφάλεια είναι βασική για το μπάνιο του μωρού. Μια σημαντική συμβουλή είναι ότι το βάθος του νερού στο βρεφικό μπανάκι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 εκατοστά.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού πριν φέρετε το μωρό στο μπάνιο και ιδανικά φροντίστε να υπάρχει μίκτης νερού που θα τη διατηρεί σταθερή. Σημαντική είναι επίσης η θερμοκρασία στο χώρο, ιδανικά στους 21-22 βαθμούς ώστε να μην αισθανθεί το μωρό το κρύο και αρχίσει να δυσφορεί και να συστρέφεται αγχώνοντάς σας.
  • Για το πρώτο διάστημα, καλό είναι να υπάρχει ένας δεύτερος ενήλικας παρόν ώστε να μπορεί να βοηθήσει εάν χρειαστεί στο μπάνιο ή αν έχετε ξεχάσει κάτι σε άλλο δωμάτιο.
  • Πριν φέρετε το μωρό στο μπάνιο, συγκεντρώστε κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε: μια μεγάλη απαλή πετσέτα ή μια μπουρνουζοπετσέτα, ένα πετσετάκι που θα χρησιμοποιήσετε για να πλύνετε το μωρό, το σαπούνι και το σαμπουάν. Εάν πρόκειται να ντύσετε το μωρό στο μπάνιο, θα χρειαστείτε τη λοσιόν για το σώμα του και την κρέμα για την περιοχή της πάνας, μια καθαρή πάνα και μια καθαρή αλλαξιά ρουχαλάκια.

Tip: Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε ξεχάσει οτιδήποτε σε άλλο δωμάτιο, μην αφήσετε το μωρό μόνο του στο βρεφικό μπανάκι ή σε κάποια ψηλή επιφάνεια προκειμένου να πάτε να το φέρετε. Εάν σας είναι απολύτως απαραίτητο, τυλίξτε το μωρό στην πετσέτα και πάρτε το αγκαλιά μαζί σας.

«Πώς θα φροντίσω το δερματάκι του μωρού μου μετά το μπάνιο;»

Για το μπάνιο του μωρού χρησιμοποιείτε ειδικά βρεφικά καλλυντικά που δεν θα περιέχουν ερεθιστικούς παράγοντες και θα είναι φιλικά με το ευαίσθητο δέρμα του. Επίσης, η χρήση σφουγγαριού δεν είναι απαραίτητη, ένα απαλό πετσετάκι αρκεί για να είναι το μωρό σας φρέσκο και καθαρό!
Φροντίστε να στεγνώνετε πολύ προσεκτικά το σώμα του μωρού και ειδικά την περιοχή της πάνας και τις πτυχώσεις στο δέρμα του προτού απλώσετε μια ενυδατικη λοσιόν που θα το ανακουφίσει από τυχόν ξηροδερμία και ερεθισμούς. Στην περιοχή της πάνας χρησιμοποιήστε ειδική κρέμα που θα προλάβει και αποτρέψει το σύγκαμα.

Tip: Το πολύ ζεστό νερό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του μωρού και να προκαλέσει ξηροδερμία. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό προς ζεστό, δοκιμάζοντας τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του καρπού σας.

Μια απαλή και καθαρή πετσέτα θα αγκαλιάσει τρυφερά και με φροντίδα το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας μετά το μπάνιο και θα ολοκληρώσει την αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης που του προσφέρει η επαφή με το νερό. Φροντίστε τις πετσέτες, τα ασπρόρουχα και τα ρουχαλάκια του μωρού με τη σειρά Εύρηκα Newborn, που εγγυάται απαλή φροντίδα και προστασία στο ευαίσθητο δέρμα των νεογέννητων. Το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn είναι ιδανικό για νεογέννητα, γιατί περιέχει >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά, είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό, ενώ το νέο μαλακτικό Εύρηκα Newborn είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα ρουχαλάκια των νεογέννητων, αλλά και όλης της οικογένειας, ενώ είναι επίσης δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό με >94% φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά.