Θηλάζω και δεν ξέρω αν το μωρό μου πίνει αρκετό γάλα!!


Η παραπάνω απορία είναι συχνή στις μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά, αλλά υπάρχουν πρακτικές απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να είστε σίγουρη ότι όλα πάνε καλά.

Το μητρικό γάλα είναι η επιλογή της φύσης για τη διατροφή του νεογέννητου μωρού και είναι πολλές σήμερα οι νέες μαμάδες που προσπαθούν να θηλάσουν αποκλειστικά το μωρό τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται. Ένα όμως από τα «μειονεκτήματα» του θηλασμού που ταλαιπωρεί τις νέες μανούλες είναι ότι, σε αντίθεση με το γάλα σε μπιμπερό, δεν μπορούν να ξέρουν πόσο γάλα έχει πιει το μωρό τους. Αν, δε, βάλουμε στην εξίσωση το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνο για να «εγκατασταθεί» ο θηλασμός, δηλαδή να αρχίσει από τον οργανισμό μια σταθερή παραγωγή γάλακτος και ότι κάποιες μαμάδες μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή στάση ή πιστεύουν ότι δεν έχουν αρκετό γάλα, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα εάν το μωρό πίνει όσο γάλα χρειάζεται.

Το πρωτόγαλα

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, στο μητρικό στήθος παράγεται το πρωτόγαλα ή πύαρ, το οποίο είναι ένα κιτρινόλευκο υγρό που προσφέρει στο μωρό ένα εξαιρετικό boost για το ξεκίνημα της ζωής του καθώς είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτική αξία και αντισώματα από τον οργανισμό της μητέρας.

Το μωρό σας μπορεί να πίνει μόνο μερικές σταγόνες πρωτόγαλα σε κάθε απόπειρα θηλασμού τα πρώτα 24ωρα μετά τον τοκετό, αυτό όμως είναι αρκετό.

Τα περισσότερα μωρά μετά τη γέννησή τους χάνουν έως και 10% του βάρους τους, αυτό όμως είναι αναμενόμενο και επιμένοντας με τον τακτικό θηλασμό, φέρνοντάς το στο στήθος σας όσο πιο συχνά μπορείτε, το μωρό θα αρχίσει να παίρνει βάρος.

Πώς θα ξέρετε αν το μωρό σας πίνει αρκετό γάλα στο θηλασμό

Το μωρό σας παίρνει σταθερά βάρος

Ρωτήστε τον παιδίατρό σας εάν συστήνει να νοικιάσετε μια βρεφική ζυγαριά για το πρώτο διάστημα, ώστε να ζυγίζετε το μωρό σας κάθε εβδομάδα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του. Η διαφορά στο βάρος του μωρού βδομάδα με τη βδομάδα θα σας επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διατροφή του. Να θυμάστε όμως ότι τα μωράκια δεν παίρνουν κάθε εβδομάδα το ίδιο βάρος αλλά τα γραμμάρια μπορεί να κυμαίνονται.

Αλλάζετε αρκετές πάνες

Αυτό είναι ένα αδιάψευστο κριτήριο ότι το μωρό σας πίνει αρκετό γάλα. Ένας φυσιολογικός μέσος όρος μετά την πέμπτη μέρα της ζωής του είναι να βρέχει τουλάχιστον 6-8 πάνες τη μέρα. Θυμηθείτε ότι όσο το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά δεν πρέπει να του δίνετε νερό ή άλλα υγρά, εκτός κι αν σας συστήσει διαφορετικά ο παιδίατρος. Το μητρικό γάλα και η διαφοροποιημένη σύστασή του σε κάθε θηλασμό της ημέρας του είναι αρκετό για τη θρέψη και την ενυδάτωσή του.

Το μωρό σας είναι ικανοποιημένο και ήρεμο μετά τον θηλασμό

Εάν το μωρό δεν πίνει αρκετό γάλα μετά από κάθε θηλασμό, θα συνεχίσει να κλαίει ή να είναι ανήσυχο. Εάν το μικρό σας αποκοιμιέται ευχαριστημένο, τότε να είστε σίγουρη ότι όλα πηγαίνουν καλά. Ωστόσο, μην περιμένετε ότι τη νύχτα θα κοιμάται για πάνω από 3 ώρες συνεχόμενες. Ακόμη κι αν έχει θηλάσει σωστά, το στομαχάκι του είναι τόσο μικρό που θα πεινάσει ξανά σύντομα.

Ελέγξτε το στήθος σας

Πριν θηλάσετε θα νιώθετε το στήθος σας «γεμάτο» και βαρύ. Μετά το θηλασμό, θα είναι πιο άδειο και μαλακό. Επίσης, όση ώρα θηλάζετε, θα ακούτε το μωρό σας να καταπίνει γουλίτσες και ίσως τρέχει λίγο γάλα από το πλάι του στόματός του.

Οι νόμοι της φύσης

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος ορίζεται συνήθως από τη ζήτηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερο γάλα πίνει το μωρό σας και όσο πιο συχνά το θηλάζετε, τόσο περισσότερο θα παράγει το σώμα σας. Μερικές φορές, ο οργανισμός της νέας μαμάς το… παρακάνει και μπορεί να έχετε περισσότερο γάλα απ’ όσο χρειάζεται το μωρό σας και μεταξύ των θηλασμών να «τρέχει» από το στήθος σας λερώνοντας τα ρούχα και τα εσώρουχά σας. Και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό!

Πλένετε το σουτιέν θηλασμού ιδανικά κάθε μέρα ώστε να είναι πάντα υγιεινά καθαρό, χρησιμοποιώντας το ίδιο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε και για τα ρουχαλάκια του μωρού σας, ένα απορρυπαντικό που σέβεται το ευαίσθητο δέρμα του και δεν περιλαμβάνει αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως είναι το υγρό απορρυπαντικό Εύρηκα Newborn, υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο με >94% φυσικά συστατικά.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να πλένετε με το Εύρηκα Newborn και τα μπλουζάκια και τα ρούχα που φοράτε μέσα στο σπίτι, ώστε να εξασφαλίζετε διπλή αγκαλιά φροντίδας για το μωράκι σας.