Vegan εγκυμοσύνη: Είναι εφικτό να παραμείνω vegan και να έχω μια υγιή εγκυμοσύνη;!


Vegan εγκυμοσύνη: Είναι εφικτό να παραμείνω vegan και να έχω μια υγιή εγκυμοσύνη;

Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που για λόγους υγείας, διατροφικών ή ηθικών επιλογών στρέφονται στη vegan διατροφή. Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής αποκλείει την κατανάλωση ζωικών τροφίμων και παραγόντων τους, ανάμεσά τους κρέας, πουλερικά, ψάρι, οστρακοειδή, μαλάκια, αβγά, γαλακτοκομικά, ενώ ορισμένοι vegans αποφεύγουν επίσης το μέλι. Στην αγορά αλλά και στα εστιατόρια υπάρχουν πλέον πολλές vegan επιλογές – ας μην ξεχνάμε ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει πολλά σαν-vegan φαγητά- ωστόσο τίθεται ένα εύλογο ερώτημα εάν αυτοί οι διατροφικοί περιορισμοί μπορεί να είναι επιβλαβείς ή εάν πρέπει να αποκλείονται στην εγκυμοσύνη.

Vegan εγκυμοσύνη: Τι λένε οι ειδικοί

Οι περισσότεροι γυναικολόγοι και κλινικοί διατροφολόγοι καθησυχάζουν τις γυναίκες που επιθυμούν να συνεχίσουν τη vegan διατροφή στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Αυτό που τονίζουν είναι ότι εφόσον η vegan έγκυος τρώει ισορροπημένα και προσεκτικά σχεδιασμένα γεύματα που θα της προσφέρουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη η ίδια και το αναπτυσσόμενο έμβρυο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Επιπλέον, μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά όσπρια, φρούτα και λαχανικά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κάποιων πιθανών επιπλοκών της κύησης όπως είναι η προεκλαμψία και ο διαβήτης, και να συμβάλει στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, όπως δείχνουν έρευνες.

Διατροφικές ελλείψεις σε μία vegan εγκυμοσύνη

Μία φυτοφαγική διατροφή είναι από τη φύση της χαμηλή σε συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος, συστατικά που είναι όλα τους απαραίτητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χαμηλή τους πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, σε επιπλοκές της κύησης και σε προβλήματα υγείας τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης Β12 στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, για χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό ή για γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Από την άλλη πλευρά, μία καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή που εξασφαλίζει την πρόσληψη των παραπάνω συστατικών μπορεί να είναι εξίσου υγιεινή με μια «παραδοσιακή» διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά.

Θέμα ισορροπίας και γνώσης

Διεθνείς φορείς υγείας όπως η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής στηρίζουν την ασφάλεια της vegan διατροφής σε όλα τα στάδια της ζωής, περιλαμβανομένης της κύησης.

Παράλληλα, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια σωστά σχεδιασμένη φυτοφαγική διατροφή απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση για την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, εστίαση στην ποικιλία και τη διατροφική αξία των τροφίμων που καταναλώνονται καθώς και χρήση ενισχυμένων τροφών ή συμπληρωμάτων όταν και αν χρειάζεται.

Εάν λοιπόν είστε vegan, vegetarian ή απλά αποφεύγετε το κρέας και τις ζωικές τροφές και σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και έναν κλινικό διαιτολόγο ειδικευμένο στη vegan διατροφή. Ακολουθώντας τις συμβουλές και τις οδηγίες τους και κάνοντας τις τακτικές σας εξετάσεις δεν υπάρχει λόγος να μην πάνε όλα καλά σε μια vegan εγκυμοσύνη.